Basic Computer Science Solved MCQs of PPSC

1).  MS DOS is a / an:

a). Word Processor

b). Operating System

c). None of these

2). MS DOS is a product of:

a). AT & T

b). Corel

c). Microsoft

d). None of these

3).  Window is a product of:

a). AT & T

b). Corel

c). Microsoft

d). None of these

4).  Excel is a /an:

a). Word Processor

b). Operating System

c). Spreadsheet  

d). None of these

5).  UNIX is a/ an:

a). Word Processor

b). Operating System

c). None of these

6).  Corel Draw is a /an:

a). Word Processor

b). Operating System

c). Graphics / drawing software  

d). None of these

7).  The following command is used in DOS for copying one or more files to another location:

a). BACKUP

b). SAVE

c). COPY

d). None of these

8).  The following command duplicates the contents of one disk to another:

a). BACKUP

b). COPY

c). DELL

d). DISKCOPY

9).  Which one of the following commands deletes all files and subdirectories in a directory?

a). DELL

b). DELETE

c). DELTREE

d). None of these

10).  Which one of the following commands displays the volume label and serial number if they exist?

a). VOL

b). VALU

c). VALUM

d). VOLUME

11).  Which one of the following commands checks the validity of a disk and reports the total space, number of files, etc.?

a). CHECK

b). CHECKDISK

c). CHKDISK

d). CHKDSK

Important Links:

Computer Science Practice Test  for Lecturer -1

Computer Science Practice Test  for Lecturer – 2

Computer Science Practice Test  for Lecturer – 3

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *