Computer Arithmetic and Number System MCQs

1).  Data is represented on a computer by means of a two state on/off system called:

a). the octal system

b). the binary system

c). a word

d). ROM

2).  Data items are generally classified into which of codes:

a). Numeric

b). Alphanumeric

c). Character

d). All of the above

3).  Data is represented on a computer by means of a two state on/off system called:

a). Bit

b). Kilobytes

c). byte

d). megabyte

4).  The reason why computers have been designed to use binary numbers is:

a). computer circuits have to handle 2 binary digits rather than 10

b). Electronic components, by their very nature, operate in a binary mode

c). Everything that can be done with a base of 10 can also be done in binary

d). All of the above

5).  Base 8 is often used in computing because:

a). There are 8 bit in a byte

b). Calculations become easier by using base 8

c). It can represent long strings of binary 1’s ab 0’s in more compact form

d). Electronic circuits can be made economically

6).  The hexadecimal number system is widely used in analyzing and programming in:

a). Analog computers

b). Binary computers

c). Decimal computers

d). Micro computers

7).  The main advantage of hexadecimal number is the case of conversion from hexadecimal to:

a). ASCII Code

b). Binary 

c). Octal

d). Decimal

8).  Alphanumeric characters are expressed in terms of binary codes. In ASCII (American Standard Code for Information Interchange), each character is represented as a:

a). 8 bit code

b). 4 bit code

c). 5 bit code

d). 7 bit code

9).  The digits used for hexadecimals numbers system are:

a). A through Z

b). 1 through 16

c). 0 through 15

d). 0 through 9 and A through F

10).  1258 (octal) in decimal equivalent is equal to:

a). 8310

b). 8410

c). 8510  

d).8610

11).  Four-digit binary number 1011 is represented in the decimal system by:

a). 7

b). 9

c). 11 

d). 13

12).  Binary number 10101101 is equivalent in decimal form to:

a). 170

b).171

c). 173

d). 174

13).  Octal number system uses the digit 0 to 7. The equivalent of Octal 126 in decimal system is:

a). 80

b). 82

c). 86

d). 84

14).  The binary number 10011101 is equal to the hexadecimal number:

a). 9 E

b). 9 F

c). 9 D

d). FF

15).  The binary number 10101011 is equal to the hexadecimal number:

a). AD

b). CD

c). AB

d). BC

16).  The binary number 101000101011 is equal to the hexadecimal number:

a). A2D

b). C2D

c). A2B

d). B2C

17).  The number ABC in Hexadecimal system is equivalent to which number in decimal system:

a). 2740

b). 1748

c). 2748

d). 3748

18).  The number A9D in Hexadecimal system is equivalent to which number in octal system:

a). 2727

b). 2648

c). 3717

d). 2717

19).  The A9D in Hexadecimal system is equivalent to which number in octal system:

a). 5235

b). 5335

c). 5135

d). 5233

20). The Data Coding scheme that is the American standard is:

a). ASCII

b). KB

c). SIMM

d). gigabyte

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *