PPSC Junior Clerk Solved Past Papers MCQs 2019

(1). The Black forest is located in which European country?

(A). Germany

(B). France

(C).  Britain

(D).  Spain

(2). Sicily is the largest island in which Sea?

(A). Red Sea

(B). Caspian Sea

(C).  Arabian Sea

(D).  Mediterranean Sea

(3). Catalonia is a region of which country?

(A). Spain

(B). Chile

(C).  Cuba

(D).  Germany

(4). Which Surahs are called Muazatain?

(A). Surah Al-Fil & Surah Quraish

(B). Surah Al-Mulk & Surah Furqan

(C).  Surah Al-Falak & Surah An-Nas

(D).  None of these

(5). UNO is considered to be a universal organization. Which organ of the UN has full representation of all member states of UN?

(A). ECOSOC

(B). General Assembly

(C).  Security Council

(D).  Secretariat

(6). To investigate certain offences including corruption, Federal Investigation Agency-FIA was established in Pakistan by:

(A). President Ayub Khan

(B). Prime Minister Z.A. Bhutto

(C).  General Yahya Khan

(D).  President Zia-uUHaq

(7). Ricky Ponting was the captain of:

(A). Australian Cricket Team

(B). English Cricket Team

(C).  West Indies Cricket Team

(D).  New Zealand Cricket Team

(8). Who is the author of the book titled “Witness to Surrender”?

(A). Brig Siddiq Salik

(B). Col. Muhammad Aziz

(C).  Lt. Gen. Shahid Aziz

(D).  Hassan Askari Rizvi

(9). Neelum Valley is in:

(A). Swat

(B). Gilgit

(C).  Hunza

(D).  Azad Jammu and Kashmir (AJ&K)

(10). Acid rain contains high levels of:

(A). Oxalic Acid

(B). Sulphuric Acid

(C).  Nitric Acid

(D).  Both (B) and (C)

(11). Select the most OPPOSITE word: Miscellaneous:

(A). Similar

(B). Vague

(C).  Different

(D).  Mingle

(12). USB Flash Drive is commonly used portable device to store data. What does USB stand for?

(A). Universal Serial Bus

(B). Universal Storage Bank

(C).  Unique Storage Bus

(D).  Universal Storage for Business

(13). Fill in the blank: “You must stick your promise.”

(A). In

(B). On

(C).  By

(D).  To

(14). What number should come next? 3,4, 7,8,11,12 …

(A). 7

(B). 10

(C).  14

(D).  15

(15). Seismograph is a scientific instrument used for:

(A). Recording earthquakes

(B). Recording fluctuations in blood pressure

(C).  Detecting underground gas fields

(D).  Recording depth of oceans

(16). The United States of America at present is a Federation consisting of:

(A). 45 states

(B). 50 states

(C).  52 states

(D).  55 states

(17). Find out the correct Passive Voice sentence:

“People say that honesty is the best policy but they seldom set upon it.

(A). It is said that honesty is the best policy but that is seldom acted upon

(B). Honesty is said to be the best policy but it is seldom acted upon

(C).  Honesty is that best policy which is seldom acted upon

(D).  It is said the honesty was best policy which was seldom acted upon

(18). Deficiency of Vitamin “A” causes:

(A). Night blindness

(B). Day blindness

(C).  Complete blindness

(D).  None of these

(19). Which of the following countries was paid an official visit by the first Prime Minister of Pakistan in 1950?

(A). Saudi Arabia

(B). China

(C).  USA

(D).  Afghanistan

(20). A car washer can wash 8 cars in 18 minutes. At this rate, how many cars can be washed in 3 hrs?

(A). 40

(B). 60

(C).  80

(D).  90

(21). The land lying between the River Ravi and River Chenab is called:

(A). Rachna Doab

(B). Bari Doab

(C).  Chaj Doab

(D).  Sindh Sagar Doab

(22). The book “Friends Not Masters’, was written by:

(A). Qudratullah Shahab

(B). Ayub Khan

(C).  Dr. Parvez Iqbal Cheema

(D).  ManzoorQadir

(23). Who was the first Pakistani lady to obtain a commercial pilot’s license. She died in May 2017 at the age of 82:

(A). Shukria Khanam

(B). Huma Liaqat

(C).  Ayesha Farooq

(D).  Maryam MasoOd

(24). The idea of establishing SAARC was first mooted by:

(A). Gen. Zia-ul-Haq (Pakistan)

(B). Gen. Zia-ur-Rehman (Bangladesh)

(C).  Zulfiqar Ali Bhutto (Pakistan)

(D).  Indira Gandhi (India)

(25). Miss World, the oldest surviving major international beauty contest, was started in:

(A). USA

(B). UK

(C).  Italy

(D).  Canada

(26). The number of Ashab-e-Kahaf was:

(A). 6

(B). 7

(C).  8

(D).  9

(27). The Pakistani film “Zarqa” became very popular in Pakistan and the Middle East. Who played the character of Zarqa in the movie?

(A). Neelo

(B). Mussarat Nazir

(C).  Zeba

(D).  None of these

(28). Which of the following cities is not on the Pacific Coast?

(A). Taipei

(B). Shanghai

(C).  San Francisco

(D).  New York

(29). Which tribe of Quraish, Hazrat Umar (R.A), belonged to?

(A). Banu Hashim

(B). Banu Umayyah

(C).  Banu Addi

(D).  None of these

(30). Fill in the blank . “Please send this letter………………my address.”

(A). In

(B). On

(C).  Toward

(D).  To

(31). Name the parliament of Tajikistan?

(A). Council

(B). People’s Council

(C).  Union Council

(D).  Majlisi Oli

  1. What is the meaning of the idiom proverb “A pipe dream?”

(A). A peasant dream

(B). A bad dream

(C).  An impracticable wish

(D).  A foolish idea

(33). Which Article of the 1973 Constitution deals with impeachment of the President?

(A). Article 45

(B). Article 46

(C).  Article 47

(D).  Article 48

(34). What is synonym of Lurid?

(A). Gory

(B). Appear

(C).  Natural

(D).  Discreet

(35). Who is the founder of Wiki leeks?

(A). Bill Gates

(B). Julian Assange

(C).  Steve Jobs

(D).  Mark Zuckerberg

(36). Find out the correct Passive Voice sentence. “Circumstances will oblige me to go.”

(A). I shall be obliged to go by circumstances

(B). I shall have to be obliged to go

(C).  I shall not go except if circumstances oblige me to go

(D).  I shall go if circumstances oblige me to go

(37). When Hajj was made compulsory?

(A). 9th Hijri

(B). 10fh Hijri

(C).  11th Hijri

(D).  8th Hijri

(38). The Madrassah Deoband started in Deoband, a small town of:

(A). Shikarpur

(B). Nurpur

(C).  Ambala

(D).  Saharanpur

(39). Bengal was partitioned in October 1905 when Lord ………..was Viceroy.

(A). Curzon

(B). Mayo

(C).  Ripon

(D).  Lytton

(40). The longest river of Balochistan is:

(A). Dasht

(B). Zhob

(C).  Rakshan

(D).  Hingol

(41). Choose synonym for the underlined word: One normally expects myopic people not to be able to see over great distances.

(A). Nearsighted

(B). Healthy

(C).  Old

(D).  Wise

(42). Fill in ^the blank: He became addicted drugs at quite an early age:

(A). For

(B). Into

(C).  To

(D).  In

(43). (9 + 43 – 4) + 24 – 2 = ?

(A). 0

(B). 2.181

(C).  3

(D).  2

(44). What is the meaning of idiom proverb “To take that bull by the horns”?

(A). To punish a person severely for his arrogance

(B). To deal with a difficult situation in a direct way

(C).  To handle it by fierce attack

(D).  To bypass the legal process and take action to one’s own wish

(45). The official languages of Shanghai Cooperation Organization are:

(A). English and Chinese

(B). Russian and Chinese

(C).  English, Chinese and Russian

(D).  French and Chinese

(46). The program that contains instructions to operate a device is called:

(A). Device operator

(B). Device driver

(C).  Device linking

(D).  Device system

(47). For galvanizing of iron, which of the following metals is used?

(A). Aluminium

(B). Copper

(C).  Lead

(D).  Zinc

(48). Pope Benedict XV, who died in 2013, was from which country?

(A). Italy

(B). Poland

(C).  Argentina

(D).  Germany

(49). Twitter is a:

(A). Search engine

(B). Social network service

(C).  E-mail service

(D).  Blog page

(50). The Lucknow Pact between Congress and the Muslim League was signed in which year?

(A). 1912

(B). 1916

(C).  1920

(D).  1919

(51). What is the old name of Zhob?

(A). Fort Sandeman

(B). FortMunro

(C).  Montgomery

(D).  Shalkot

(52). UPS Is an abbreviation of:

(A). Universal Pumping Station

(B). Universal Power Supply

(C).  Uninterrupted Power supply

(D).  Uninterruptible Power Supply

(53). Who was the Secretary General of the United Nations before Ban Ki-moon?

(A). Kofi An nan

(B). Boutros-Boutros Ghali

(C).  Javier Perez de Cuellar

(D).  None of these

(54). “The Da Vinci Code” is:

(A). A bestselling novel

(B). An ancient legal code

(C).  The history of Jews

(D).  None of these

(55). Who is considered as the Father of Psychoanalysis?

(A). TB Watson

(B). Albert

(C).  Adler

(D).  Sigmund Freud

(56). What does QIC stand for?

(A). Organization of Islamic Conference

(B). Organization of Islamic Cooperation

(C).  Organization of Integrated Cooperation

(D).  Organization for International Cooperation

(57). Which country is called Playground of Europe?

(A) Switzerland

(B). Denmark

(C).  Sweden

(D).  Holland

(58). RAM stands for?

(A). Read After Memory

(B). Random Access Memory

(C).  Read Ail Memory

(D).  None of these

(59). Who postulated the Theory of Natural Selection in Evolution?

(A). Talbot

(B). John Laszlo

(C).  Josph Lister

(D).  Darwin

(60). Valletta is the capital of:

(A). Slovenia

(B). Albania

(C).  Malta

(D).  Mali

(61). When was the state of Israel admitted to the UNO?

(A). 1947

(B). 1948

(C).  1949

(D).  1950

(62). In which district of Pakistan is the famous Katas Raj Temples complex located?

(A). Sargodha

(B). Sahiwal

(C).  Chakwal

(D).  Peshawar

(63). Vitamin C is essential for:

(A). Appetite

(B). Growth & repair of tissues

(C).  Muscles

(D).  Brain

(64). In which district is the archaeological site Harappa located?

(A). Sukkar

(B). Sahiwal

(C).  Thatta

(D).  Chakwal

(65). Which one of the following shapes has four equal sides and right angles?

(A). Rhombus

(B). Square

(C).  Rectangle

(D).  Parallelogram

(66). When did five prayers become an obligation Farzj?

(A). 10th Nabvi

(B). 11th Nabvi

(C).  12th Nabvi

(D).  13th Nabvi

(67). Constantinople fell into the hands of the Muslims in which year?

(A). 1453 A.D

(B). 1543A.D

(C).  1354 A.D

(D).  1398 A.D

(68). Which of the following infectious diseases is conveyed from one person to another through air is:

(A). Cholera

(B). Scarlet fever

(C).  Tuberculosis

(D).  Malaria

(69). Fill in the blank. “He was meditating ……………. the problem:

(A). Of

(B). To

(C).  On

(D).  With

(79). Complete the sentence: Justice delayed is justice:

(A). Denied

(B). Delayed

(C).  Deprived

(D).  Deferred

(71). Abdus-Sattar Edhi, a Pakistani philanthropist and humanitarian died on:

(A). 8th July 2014

(B). 8th July 2015

(C).  8th July 2016

(D).  8th July 2013

(72). What is the synonym of Notion?

(A). Country

(B). Ignore

(C).  Infamous

(D).  Odd

(73). Which number will complete the number series: 2, 5, 12, 23, 38, 57,

(A). 69

(B). 76

(C).  80

(D).  84

(74). Which of the following animals is depicted in the logo of World Wide Fund for Nature (WWF)?

(A). Snow Leopard

(B). Panda

(C).  Rhinoceros

(D).  Lion

(75). “Malakhara” is a popular game played in the province of:

(A). Punjab

(B). Sindh

(C).  Baluchistan

(D).  KP

(76). ‘A’ is twice as old as ‘B’ Three year ago, ‘A’ was three times as old as ‘B’, how old is ‘A’ new?

(A). 6 years

(B). 12 years

(C).  14 years

(D).  16 years

(77). 17th Parallel Line was the provincial demarcation line between:

(A). North & South Korea

(B). Canada & USA

(C).  North Vietnam & South Vietnam

(D).  None of these

(78). What is the meaning of the idiom proverb. “To cast pearls before a swine.”

(A). To spend recklessly

(B). To spend a lot of money on the upkeep of domestic animals

(C).  To waste money over trifles

(D).  To offer to a person a thing which he cannot appreciated

(79). Pakistan has ____ of the fourteen tallest mountain peaks in Asia:

(A). Nine

(B). Seven

(C).  Six

(D).  Five

(80). In which Surah of Quran, name of Zulqarnain is mentioned?

(A). Surah Al-Kahaf

(B). Surah AI Baqarah

(C).  Surah Al-Furqan

(D).  Surah Al-Naas

(81). The world’s famous “Golden Gate Bridge” is located in:

(A). New York

(B). Mexico

(C).  London

(D).  San Francisco

(82). Complete the number series 1, 2, 2, 5, 3, 8,…………….

(A). 3

(B). 7

(C).  6

(D).  4

(83). Tea can be best cultivated on:

(A). Planes

(B). Hilltops

(C).  Hillstopes

(D).  All of these

(84). The Quaid-i-Azam’s Fourteen Points were issued in response to:

(A). 3rd June Plan

(B). Nehru Reports

(C).  Minto Morley Report

(D).  None of these

(85). Lahore Resolution, adopted on 23rd March, 1940 was presented by:

(A). Liaqat Ali Khan

(B). Quaid-e-Azam

(C).  A.K Fazl-ul-Haq

(D).  G.M. Syed

(86). Qadianis were declared as non-Muslims during the government of:

(A). Ayub Khan

(B). Yahya Khan

(C).  Z.A Bhutto

(D).  Zia-ul-Haq

(87). In the Radcliffe Award of 1947, the Muslim majority areas of Gurdaspur and Pathankot were handed over to India just because:

(A). These areas were rich in mineral wealth

(B). River Ravi originated from there which was the lifeline of West Pakistan

(C).  These were huge military cantonments

(D).  These provided road link from India to Kashmir Valley

(88). “Bashar al Assad” is the President of:

(A). Yemen

(B). Jordan

(C).  Syrian

(D).  Egypt

(89). What was the age of Hazrat Ibrahim (A.S) when Hazrat Ismael (A.S) was born?

(A). 86 years

(B). 88 years

(C).  ’90 years.

(D).  95 years

(90). Which poet wrote the famous line “A thing of beauty is a joy forever?”

(A). Lord Byron

(B). William Wordsworth

(C).  P.B. Shelley

(D).  John Keats

Leave a comment

Your email address will not be published.