Data Communication Computer Science Solved MCQs

1).  The transfer of encoded information from one location to another by a communication channel is called:

a). Data Processing

b). Data Distribution

c).  Data Communication  

d). Data Encryption

2).  People on a LAN can share:

a). Printer

b). CD / ROM Disk Driver

c).  Modem

d). Fax Machine

e). All of above 

3).  A LAN is a combination of:

a). Network Adapter Cards

b). LAN Cables

c).  LAN Application Software

d). All of above 

4).  A Network of geographically distant computers and terminals is called a:

a). Bus

b). WAN 

c).  Gateway

d). LAN

e). All of above

5).  Project 802 defines standards for which layers of the OSI model?

a). Application and Presentation layers

b). Physical and Date Link layers   

c).  Transport and Network layers

d). Network and Data Link layers

6).  What layer of the OSI Model does data compression?

a). Network

b). Data Link

c).  Presentation   

d). Physical

7).  Which of the following access methods listen to the cable for network traffic before sending data?

a). Token Passing

b). Polling

c). CSMA / CA

d). CSMA / CD  

8).  Token Passing prevents data collisions by:

a). Using code to steer around each other

b). Having multiple tokens take alternate routs

c).  Allowing only one computer at a time to use the token

d). Using zones to control network traffic congestion

9).  What enables a computer to work with a printer?

a). Protocols

b). Drivers

c).  Packet Processor

d). HCL

9).  What enables a computer to work with printer?

a). Protocols

b). Drivers  

c).  Packet Processor

d). HCL

10).  The Media Access Control Sublayer resides in which OSI layer?

a). Physical

b). Data Link  

c).  Network

d). Transport

11).  Which of the following is not a category of network problems?

a). Newsgroup Problems

b). Physical Problems

c).  Electrical Problems

d). Viruses

12).  A device that connects multiple nodes to the network is:

a). A Modem

b). A repeater

c). A router

d). A Hub

13).  Which of the following does not provide a graphical user interface:

a). OS/2

b). MS – DOS

c).  Windows NT Workstation

d). Macintosh

14).  Which of the following statements best describes a star topology?

a). Needs significantly less cabling than other topologies

b).  Breaks in a single cable segment takes down entire network

c).  More difficult to reconfigure than other topologies

d). Centralized Monitoring and Management   

15).  Which of the following topologies is passive?

a). Star topology

b). Ring topology

c).  Bus topology  

d).  Hybrid topology

16).  What best describe a bus topology network?

a). The number of computers on the network does not affect performance

b). Easier to troubleshoot than other topologies

c).  Needs significantly more cabling than other topologies

d). Media is inexpensive and easy to work with

17).  Cabling on a linear bus topology can be extended using which of the following?

a). Terminator

b). Barrel Connector

c).  Network Adapter Card

d).  Medium Attachment

18).  Now – (a) day computers all over the world can talk to each other. Which is one of the special accessories essential for this purpose?

a). Fax Card

b). Modem Card

c).  Network Adapter Card

d). DVD (Digital Versatile Disk)

19).  A Driver is:

a). Hardware

b). A peripheral Device

c).  A Card

d). Software

20).  Who invented the Modem?

a). IBM

b). DEC

c).  AT&T Information System, USA

d). Apple Computer Inc.

21).  What does the acronym ISDN stands for?

a). International Services Data Network

b). Intelligent Services Digital Network

c).  Integrated Services Digital Network

d). Interactive Services Digital Network

22).  Logical Security for Online system is achieved primarily by _____ and authorization codes:

a). MIS

b). Password

c).  Tactical

d). None of the above

23).  FDDI is a:

a). Ring Network

b). Star Network

c).  Mesh Network

d).  Bus Network

24).  How many pairs of computer can simultaneously communicate on Ethernet LAN?

a). 1

b). 2

c).  3

d). Multiple

25).  The process of converting from analog to digital is called:

a). Modulation

b). Line switching

c).  Demodulation

d). Telecommuting

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *