FPSC Lecturer Pak Studies Solved MCQs Practice Test No. 10

1- Name of the mountain of the Hindu Kush range which separates Afghanistan and Tajikistan from Pakistan?

A). Murdar peak

B). Naga perbat

C). Turich Mir peak

D). Changhi Hills

2- When Chitral became part of Pakistan?

A).1969

B).1971

C).1973

D).1974

3- Where the famous Ashokan inscriptions, carved  on the rocks were found?

A).Mansoora

B). Mango pir

C). Shahbaz Garhi

D). Hangu

4- Who laid the foundation of the first independent Turkish kingdom in India?

A). Muhammad bin Qasim

B).Qutub -ud- Aibak

C).Ghias  Balban

D). None of these

5- Before becoming prime minister of Pakistan Shaukat Aziz was an employee in:

A).City Bank of Washington

B). City Bank of London

C). City Bank of New York

D). None of these

6- Which Governor General abolished slavery?

A). Lord Bentiek

B). Lord Ellenborough

C). Lord Cornwallis

D). Sir John shore

7-when was the constitution of 1973 enforced?

A).14 August, 1973

B).10 April, 1973

C).10 march,1973

D).10 August,1973

8- The suggestion of transfer of two central Government, India and Pakistan,on the basis of grant of  ‘ Dominion status’ was given by:

A). Jawahar Lal Nehru and  Sardar patel

B). Gandhi ji and Jawahar Lal Nehru

C). Lord Mountbatten and Jawahar Lal Nehru

D).V.P. Menon and Sardar patel

9- Who was the first president of the Constituent Assembly of Pakistan?

A). Quaid-i-Azam

B). Abdul Rab Nishter

C). Liaquat Ali khan

D). Khawja Nazam-ud-Din

10- Name the glacier which is located in karakoram mountain range?

A). Siachen

B). Batura , Biafo

C). Chogo lungma

D).All of these

11- On whose request Ahmad Shah Abdali attacked India and defeated Marhattas at panipat?

A). Shah Ismail

B). Haji Shaukat ullah

C). Syed Ahmed shaheed

D). Shah wali ullah

12- First meeting of Constituent Assembly of Pakistan was held on?

A).10 August , 1947

B).11 August , 1947

C).12 August , 1947

D).13 August , 1947

13- Dr.Abdul Qadar khan did his P.H.D. from Leaven University of:

A). Germany

B). Holland

C). Belgium

D). Australia

14- A judge of the Supreme Court shall hold his office until he attains the age of:

A).62 year

B).64 year

C).65 year

D).68 year

15- Who was the viceroy of India from 1899 to 1905?

A). Lord Curzon

B). Lord Irwin

C). Lord Mountbatten

D). Lord Attlee

16- Who led the simla Deputation?

A). Allama Iqbal

B). Sir Agha khan

C). Liaquat Ali khan

D).None of these

17- Which is the largest fresh water lake of Pakistan?

A). Manchhar Lake

B). Kaghan Lake

C). Satq para Lake

D).None of these

18- “Muslim Students Federation” was established in 1937by:

A).Abdur Rab Nishter

B).Sir Agha khan

C). Raja Sahib of Mehmud Abad

D). Raja Gazanfir Ali

19- Syed Ahmad Shaeed was martyred at Bala  kot in:

A).1843

B).1831✔️

C).1832

D).1837

20- Which Pakistani prime minister visited China first?

A). Liaquat Ali khan

B). Hussain shaheed suharwardi

C).Khawaja Nazim-ud- Din

D). Muhammad Ali Bogra

21- When Pakistan introduced National Identity Card (CNIC)?

A).1971

B).1972

C).1973

D).1974

22- First census was held in Pakistan in 1951. Census is held after every 10 years. The sixth census was held in:

A).1978

B).1988

C).2000

D).2017✔️

23- Which is the largest district of Pakistan

A). Bahawalpur

B). Lahore

C). Chaghi

D). Khuzdar

24- The extinct volcano ”  koh-i-sultan” in Baluchistan contains the deposits of:

A). Chromites

B). Sulphur

C). Gypsum

D). Bauxite

25- Sati was declared illegal and punishable by the Regulation XVII during the Governor- Generalship of:

A). Lord William Bentiek

B). Lord canning

C). Lord Ripon

D). Lord Dalhousie

Useful Links:

Pak Studies Online Tests

One Paper Online Tests

Leave a comment

Your email address will not be published.