FPSC Lecturer Pak Studies Solved MCQs Practice Test No. 9

1- Which of the following ‘Pass’ connects Peshawar with Chitral?

A).Malakand pass

B). Dargai pass

C). Bolan pass

D). Baroghill

2- Who was the prime minister of UK at the time of creation of Pakistan?

A). Churchill

B). Lord Chelmsford

C). Lord Attlee

D). None of these

3- Ayub khan became the president of Pakistan on:

A).27 October 1958

B).07 October 1959

C).27 October 1960

D).09 October 1961

4- In which year Abdul sattar Edhi received International Gandhi Peace Award?

A).2007

B).2008

C).2009

D).2010

5- The first Mughal emperor to issue a farman in favour of the British to open a factory at Surat was:

A). Aurangzeb

B). Jahangir

C). Shah jahan

D). Akbar

6- Sikandar Mirza abrogated the 1956 constitution and dissolved Assemblies on:

A).7 October 1958

B).7 October 1959

C).7 October 1960

D).7 October 1961

7- Quaid-i-Azam became the permanent president of Muslim League:

A).1934

B).1935

C).1937

D).1939

8- The area of Azad Kashmir is:

A).13,297 Sq.km

B).84,100 Sq.km

C).74,000 Sq.km

D).83,000 Sq.km

9- How many Articles were there in 1962 Constitution?

A).225

B).250

C).275

D).290

10- Who was the only Governor General Viceroy to be assassinated in India?

A). Cornwallis

B). Lord Mayo

C). Mountbatten

D).Lord Minto

11- Which one of the following revolutionary parties had its branches in a large number of foreign countries?

A). Abhinava Bharat

B). Indian Home Rule Society

C). Ghadar party

D). None of these

12- Abdul Hameed was a captain of Pakistan hockey who won the gold medal at the 1960 summer Olympics, defeating India in the final by one goal. Who made this goal?

A).Nasseer Bunda

B).Abdul Hameed

C). Qasam khan

D).Noor Alan

13- When Pakistan won the Cricket World cup?

A).1992

B). 1996

C).1999

D).2003

14- According to the Geologists Eduard sess, fossils of ocean creatures found in rocks in the Himalayas. Which Ocean was once located at the place of Himalayas range?

A). Tethys Ocean

B).Paratethys Ocean

C). Laurasia Ocean

D). None of these

15- Who translated Ramayana into Persian?

A).Idar Das

B). Abdul Latif

C). Abdul Fazl

D).Badauni

16- India House is located in:

A). London

B). New Delhi

C). Mumbai

D). Kolkata

17- How many Articles are there in 1973 constitution?

A).220

B).240

C).260

D).280

18- Name the first English who supported the “Two Nation Theory” in subcontinent?

A).Mathew Mark

B). John Bright

C). Karl Marx

D). None of these

19- The major segment of “Saraiki” speaking population lives in:

A). Punjab

B). Sindh

C). Azad Kashmir

D).KPK

20- The Lodhi dynasty was established by:

A). Sikandar Lodhi

B).Bahlol Lodhi

C). Ibrahim Lodhi

D). None of these

21- When ‘ Radcliffe Award ‘ was announced?

A).17 June 1947

B).18 July 1947

C).15 August 1947

D).17 August 1947

22- In which province of Pakistan, the desert of Thar lies?

A). Sindh

B). Baluchistan

C). Punjab

D).KPK

23- Sir Allama Muhammad Iqbal was elected as a member of Punjab Legislative Assembly in:

A).1920

B).1924

C).1925

D).1926

24- When government gave the right of vote to women in subcontinent?

A).1935

B).1918

C).1928

D).1937

25- When Swat became part of Pakistan?

A).1967

B).1969

C).1972

D).1974

Useful Links:

Pak Studies Online Tests

One Paper Online Tests

Leave a comment

Your email address will not be published.