PPSC Lecturer Physical Education Sample MCQs Past Papers

1). When did the first Commonwealth Games take place?

Ans. 1930

2). Bahadur Singh is a distinguished athlete of which game?

Ans. Athletics

3). S. Vijaya Lakshmi and Nisha Mohita are associated with which game?

Ans. Chess

4). Who became the first woman in the world to ski to the North Pole?

 Ans.  Banoraft

5). Who was the first Indian woman to scale the Mount Everest?

 Ans.  Bachhendri Pal

6). Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?

Ans.  Wilson Jones

7). If you scored cannon, which game would you be playing?

Ans.  Billiards

8). The Dronacharya Award for Sports coaches was instituted in which year?

 Ans.  1985

9). What is the middle name of the world class batsman Sachin Tendulkar? –

 Ans.  Ramesh

10). How many players are there on each side in a women’s Basketball game?

 Ans.  6

11). Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket?

Ans.  Shane Warne

12). Where did the 1st ODI match was played in India?

 Ans.  Ahmedabad

13). Who won the Hockey Gold (men) in the 1992 Barcelona Games?

Ans.  Germany

14). With Which game is the Double Fault associated?

Ans.  Football

15). How many gold medals did P.T. Usha win in the 1986 Seoul Asian Games?

 Ans.   4

16) . India reached the final of the Davis Cup for the first time in which year?

Ans.  1966

17). Kamlesh Mehta has distinguished hems elf in which game/sport?

Ans.  Table Tennis

18). Who sports personality is known as the Payyoli Express?

Ans.  P. T. Usha

19). ‘Queen’s berry Rules’ is the name given to the rules in which game?

Ans.  Boxing

20). Which Indian batsman was the first to hit 44 fours in a test match innings?

Ans.  Laxman

21). Which country was readmitted to the Olympics after her 21-year suspension?

Ans.  South Africa

22). Which country has hosted the Asian Games for maximum number of times?

Ans.  Thailand

23). In which year did the first modem Olympic Games take place?

Ans.  1896

24). The Asian Games were held in Delhi for the first time in which year?

Ans.  1951

25). Who has won Man of the Match award in the 2011 World Cup Cricket?

Ans.  MS Dohni

26). The term L.B.W. is associated with which game?

Ans.  Cricket

27). Misha Grewal is associated with which game/sport?

Ans.  Squash

28). Where did Mahendra Singh Dhoni make his ODI debut?

Ans.  Chittagong

29). How many centuries in Tests did Sunil Gavaskar bag when he retired?

Ans.  34

30). Ben Johnson, the well known athlete belongs to which country?

Ans.  Canada

31). Limba Ram is Known for his outstanding performance in which game?

Ans.  Archery

32). The Name of Prakash Padukone is associated with which game?

Ans.   Badminton

33). Who emerged the winner of the 2016 US Open Women’s Singles final?

Ans.  Angelique Kerber

34) . Which is the only golfer to win the Masters Tournament six times?

Ans.  Jack Nicklaus

35). Who was the first black tennis player to win a Wimbledon title?

Ans.  Althea Gibson

36).  Which team clinched the Durand Cup-2016?

Ans.  Army Green

37). In which year did India first take part in the Olympic Games?

Ans.  1920

38). Which country has won women’s World Cup Kabaddi?

Ans.  India

39). How many times did Geet Sethi win the IBSF World Billiards title?

Ans.  3

40). What was the mascot of the Rio paralympic Games?

Ans.  Tom, a leaf-headed creature

41). Michael Ferreira is associated with which game/sport?

Ans.  Billiards

42). Who was named India’s Cricketer of the Century by Wisden?

Ans.  Kapil Dev

43).  Michael Ferrrera is associated with which game?

Ans.  Snooker

44).  The first Indian to cross seven important seas by swimming?

Ans.  Bula Chaudhary

45).  Which is the most southerly test match grounds of England?

Ans.  The Lords

46). What is the name of the person that controls a football match?

Ans.  An umpire

47). Which player has scored the most run in a single Test Innings?

Ans.  Brain Lara

48). Susi Susanti, held the Grand Slam title in which game?

Ans.  Badminton

49). Which game is Davis Cup associated with?

Ans.  Tennis

50). Irani Trophy is associated with which sport?

Ans.  Cricket

51). India won the last Hockey Olympic Gold in which year?

Ans.  1980, Moscow

52). Famous GOLF player Vijay Singh is from which country?

Ans.  Fiji

53). ‘Gambit’ is the term associated with which game?

Ans.  Chess

54). The famous sportsman Michael Jordan is associated with which game?

Ans.  Basket ball

55). Who became the youngest Grand Master of India?

Ans.   Parimarjan Negi

56). With which game in Christianio Ronaldo associated?

Ans.  Football

57). Where did India made her debut in Olympic football?

Ans.  London in 1948

58). What can be the maximum length of a cricket bat?

Ans.   32”

59). What is the name of the mascot of the 2018 FIFA World Cup?

Ans.   Zabivaka, a Wolf

60). Who became the first Indian to take 16 wickets in a single test match?

Ans.  Narendra Hirwani

61). ‘Chinaman’ refers to which game?

Ans.   Cricket

62). Which country won the first World Cup cricket tournament in 1975 ?

Ans.  West Indies

63). In baseball, the two opposing teams consist of howmany players?

Ans.   9 players each

64). Parimarjan Negi has excelled in which games?

Ans.  Chess

65). Where did India first win the Olympic Hockey gold?

Ans.   Amsterdam

66). What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch?

Ans.  3½ ft

67). The Winter Olympic came into being in which year?

Ans.  1924

68). The term ‘Tee’ is connected with which game?

Ans.  Golf

69). In which country were the first Asian Games held?

Ans.   India

70). Sachin Tendulkar scored his 100th international century against which’ country?

Ans.  Bangladesh

71). How long are professional Golf Tour players allotted per short?

Ans.  45 seconds

72). Shiny Wilson is associated with which game/sport?

Ans.  Athletics

73). The Olympic Museum was opened at which place?

Ans.   Lausanne

74). Against which team did Virender Sehwag make his one day international debt?

Ans.  Pakistan

75). The name of Geoff Bycott is associated with which game?

Ans.  Cricket

76). The name Kunjarani Devi is associated with which game?

Ans.  Weight lifting

77). Regatta is associated with which sports event?

Ans.   Rowing

78). Which cup/trophy is associated with football?

Ans.   Santosh Trophy

79). Pravin Arnre and Vinod Kambli played for which province in South Africa?

Ans.  Boland

80). With which sport is Leroy Burrell associated?

Ans.  Athletics

81). How Many squares are there in a Chess board?

Ans.   64

82). Olympic Games after 4th century AD Restarted (Under IOC) from which year?

Ans.   1896

83). The World Cup Cricket Twenty-20 title in the 2012 was won by why country?

Ans.  Australia

84). How many players are there in a Baseball team?

Ans.  Nine

85). The term ‘deuce’ is common in which two games?

Ans.  Badminton and Tennis

86). How many players are there on each side in a baseball match?

Ans.  5

87). Chris Even’s name is associated with which sport?

Ans.  Tennis

88). Which place is known as the ‘Mecca of Indian Football’?

Ans.  Kolkata

89). The famous player Pele is associated with which game?

Ans.  Football

90). Which game is not included in the Olympic Games?

Ans.  Cricket

91). Who was the first Indian to win an individual medal in Olympics?

Ans.  K.D. Yadav

92). Who is the highest wicket taker in the world in one-day cricket?

Ans.  Muttiah Muralitharan

93.. Who has become the first Indian to score a triple century in Tests?

Ans.  Virender Sehwag

94). When did Sachin Tendulkar make his Test dubut?

Ans.  1989

95). What is the duration of a basketball match both before and after the break?

Ans.  25 minutes

96). Jaspal Rana is a distinguished athlete in which game?

Ans.   Shooting

97). ‘Ashes’ is the term associated with which sport?

Ans.  Football

98). Makers of which types sponsor Indian ace Narian Karthikeyan?

Ans.  MRF

99). With Which game/sport is ‘Popping crease’ associated?

Ans.  Cricket

100). The Indian Football team made its first appearance at Olympics in?

Ans.  1948

Leave a comment

Your email address will not be published.