PPSC FPSC Lecturer of Chemistry Solved MCQs with Answers

1). Which of the following is not a characteristic of organic compounds?

(a). They usually have low melting points.

(b). They usually are only slightly soluble or insoluble in water.

(c). If water soluble they seldom conduct an electric current.

(d). Bonds which bind the atoms together are nearly always ionic.

2). The element least likely to be found in an organic compound is:

(a). oxygen

(b). sulfur

(c). nitrogen

(d). silicon

3). One of the major sources of organic compounds is:

(a). Natural gas

(b). Fermentation

(c). Sea water

(d). Atmosphere

4). Catenation is a property of the carbon atom which describes its ability to:

(a). bond with other carbon atoms

(b). form double and triple bonds

(c). exist in plant and animal form

(d). form bonds in its ground state

5). In stable organic compounds, carbon will always form:

(a). 2 bonds

(b). 4 bonds

(c). 3 bonds

(d). 5 bonds

6). Carbon-carbon double bonds consist of:

(a). one σ bond, one π bond

(b). two σ bonds, one π bond

(c). one σ bond, two π bonds

(d). two σ bonds, two π bonds

7). Acetylene has a total of:

(a). one σ bond, two π bonds

(b). two σ bonds, four π bonds

(c). three σ bonds, two π bonds

(d). one σ bond, four π bonds

8). In propene there are:

(a). eight σ bonds and one π bond

(b). seven σ bonds and two π bonds

(c). six σ bonds and three π bonds

(d). nine σ bonds

9). In propyne there are:

(a). six σ bonds and two π bonds

(b). seven σ bonds and one π bond

(c). six σ bonds and one π bond

(d). eight σ bonds

10). 1-Buten-3-yne has:

(a). six σ and four π bonds

(b). seven σ and three π bonds

(c). eight σ and two π bonds

(d). nine σ and one π bond

11). A meso compound:

(a). is an achiral molecule which contains chiral carbons

(b). contains a plane of symmetry or a centre of symmetry

(c). is optically inactive

(d). is characterized by all of the above

12). What is the possible number of optical isomers for a compound containing n dissimilar asymmetric carbon atoms?

(a). n2

(b). 2n

(c). n + 1

(d). n + 2

13). What is the possible number of optical isomers for a compound containing 2

dissimilar asymmetric carbon atoms?

(a). 2

(b). 4

(c). 6

(d). 8

14). meso-Tartaric acid is:

(a). sometimes optically active

(b). always optically active

(c). sometimes optically inactive

(d). always optically inactive

15). Which of the following compounds will be optically active?

(a). Propanoic acid

(b). 3-Chloropropanoic acid

(c). 2-Chloropropanoic acid

(d). 3-Chloropropene

16). Which of the following compounds will be optically active?

(a). Succinic acid

(b). meso-Tartaric acid

(c). Lactic acid

(d). Chloroacetic acid

17). Which of the following isomeric compounds show optical isomerism:

(a). 1-Aminopentane

(b). 2-Aminopentane

(c). 3-Aminopentane

(d). 2,2-Dimethylpropylamine

18). 2-Butanol is optically active because it contains:

(a). an asymmetric carbon

(b). a plane of symmetry

(c). a hydroxyl group

(d). a centre of symmetry

19). Optical isomerism is shown by:

(a). n-Butyl chloride

(b). sec-Butyl chloride

(c). tert-Butyl chloride

(d). Isobutyl chloride

20). Baeyer’s reagent is:

(a). dilute KMnO4

(b). HCl + ZnCl2

(c). Br2 in CCl4

(d). NH2NH2

21). In the addition of HX to a double bond, the hydrogen goes to the carbon that already has more hydrogens is a statement of:

(a). Hund’s rule

(b). Markovnikov’s rule

(c). Huckel rule

(d). Saytzeff rule

22). Markovnikov’s addition of HBr is not applicable to:

(a). Propene

(b). 1-butene

(c). 1-pentene

(d). 2-butene

23). In the reaction of CH3CH2CH=CH2 with HCl, the H of the HCl will become attached to which carbon?

(a). C-1

(b). C-2

(c). C-3

(d). C-4

24). Which of the following compounds will react most readily with bromine in:

CCl4?

(a). CH3CH2CH3

(b). (CH3)3CH

(c). CH3CH=CH2

(d). (CH3)4C

25). The disappearance of the purple color of KMnO4 in its reaction with alkene is known as:

(a). Markovnikov test

(b). Grignard test

(c). Baeyer test

(d). Wurtz test

26). Which of the following will give a negative test when treated with bromine in carbon tetrachloride?

(a). Butane

(b). 2-Butene

(c). 1,3-Butadiene

(d). 2-Butyne

27). Ethylene reacts with HI to give:

(a). Iodoethane

(b). 2,2-Diiodoethane

(c). 1,1-Diiodoethane

(d). None of these

28). Which of the following reagents will react with propene?

(a). Hot alkaline KMnO4

(b). Sodium metal

(c). Cold dilute HNO3

(d). LiAlH4

29). Which of the following compounds will have zero dipole moment?

(a). cis-1,2-dibromoethylene

(b). 1,1-dibromoethylene

(c). trans-1,2-dibromoethylene

(d). all of these

30). A compound, C15H24, is reacted with excess hydrogen using a metal catalyst. One equivalent of the compound consumed three equivalents of hydrogen. How many rings did the original compound have?

(a). 1 only

(b). 2 only

(c). 3 only

(d). None of these

31). The reaction of 1-butene with bromine, Br2, in aqueous solution givesvprimarily 1-bromo-2-butanol. Identify the nucleophilic species in the reaction:

(a). Br2

(b). Br–

(c). H2O

(d). HOBr

32). Which brief statement most accurately describes why alkenes react the way

they do?

(a). C=C double bonds are weak.

(b). A π bond is lost but a stronger σ bond is gained.

(c). C=C double bonds are unstable.

(d). C=C π bonds are attacked by nucleophiles.

33). Which of the following poisonous gas is formed when chloroform is exposed

to light and air?

(a). Mustard gas

(b). Carbon monoxide

(c). Phosgene

(d). Chlorine

34). Freon-12, CCl2F2, is used as a:

(a). Local anesthetic

(b). Dry-cleaning agent

(c). Refrigerant

(d). Disinfectant

35). Which of the following compounds has been suggested as causing depletion

of the ozone layer in the upper stratosphere?

(a). CH4

(b). CCl2F2

(c). CF4

(d). CH2Cl2

36). Which of the following reagents cannot be used to prepare an alkyl chloride

from an alcohol?

(a). HCl + ZnCl2

(b). SOCl2

(c). NaCl

(d). PCl5

37). 2-Propanol reacts with KBr and concentrated H2SO4 to give:

(a). 1-Bromopropane

(b). 1,2-Dibromopropane

(c). 2-Bromopropane

(d). 2,2-Dibromopropane

38). The best way to prepare 1,2-Dibromoethane is to treat:

(a). Ethylene with Br2

(b). Acetylene with excess of HBr

(c). Ethylene with excess of HBr

(d). 1,2-Dichloroethane with Br2

39). Alkyl halides undergo:

(a). Electrophilic substitution reactions

(b). Electrophilic addition reactions

(c). Nucleophilic substitution reactions

(d). Nucleophilic addition reactions

40). The acid-catalyzed dehydration mechanism for alcohols is best described as a(n):

(a). E1 .

(b). E2 .

(c). SN1

(d). SN2

41). When ethanol is heated with concentrated H2SO4, a gas is produced. Which of the following compounds is formed when this gas is treated with bromine in CCl4? E2

(a). Bromomethane

(b). 1,2-Dibromoethane

(c). Bromoethane

(d). 1,1,2,2-Tetrabromoethane

42). What is the functional group in an alcohol?

(a). Carbon-carbon double bond

(b). NH2

(c). OH

(d). COOH

43). What is the IUPAC name for the following structure?

CH3CH(CH3)CH2CH(OH)CH3

(a). 4-methyl-2-pentanol

(b). 2-methyl-2-hexanol

(c). 2-methyl-4-pentanol

(d). 2-methyl-3-pentanol

44). Which of the following compounds does not have the molecular formulavC6H14O?

(a). 2-hexanol

(b). 3-methyl-2-pentanol

(c). 3-methyl-3-pentanol

(d). cyclohexanol

45). Which of the following is a secondary alcohol?

(a). 3-ethyl-2-methyl-1-pentanol

(b). 3-ethyl-2-methyl-2-heptanol

(c). 3-methyl-2-hexanol

(d). 1-hexanol

46). Which of the following is sec-butyl alcohol?

(a). CH3CH2CH2CH2OH

(b). CH3CH(OH)CH2CH3

(c). (CH3)2CHCH2OH

(d). (CH3)2CHOH

47). What is the hybridization of the oxygen atom in CH3CH2OH?

(a). sp

(b). 4sp3

(c). sp2

(d). sp3

48). Where are the two lone pairs of electrons of the oxygen atom in an alcohol

molecule located?

(a). in two p orbitals

(b). in two sp orbitals

(c). in two sp2 orbitals

(d). in two sp3 orbitals

49). What is the strongest intermolecular force present in liquid ethanol?

(a). induced dipole-induced dipole

(b). dipole-dipole, specifically hydrogen bonding

(c). dipole-dipole, but not hydrogen bonding

(d). ion-dipole

50). Which of the following is the best method for preparing CH3Br?

(a). CH3OH + Br–

(b). CH3OH + HBr

(c). CH3OH + Br2

(d). CH3OH + NaBr

Important Links:

PPSC Lecturer of Chemistry Online Tests

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *