Pak Studies Past Papers Solved MCQs Practice Test No. 1

1- Syed Ameer Ali established Muslim League in London in :

A).1905

B).1906

C).1908✔️

D).1909

2- Which is the largest river of Baluchistan?

A).Porali River

B).Hurrgol River✔️

C).Dasht River

D).Hub River

3- Siachin ,Batura and Chogo lugma glaciers are  situated in which mountain range?

A). Himalaya

B). Karakoram✔️

C). Hindukush

D).Sulaiman

4- When was the Muslim League joined the interim government in 1946. Liaquat Ali khan was assigned the portfolio of:

A). Education

B). Home

C). Finance✔️

D). Defence

5- The chief Contribution of Mohatma Gandhi to the national movement was:

A).He made it an intellectual movement

B).He made it a mass movement✔️

C).He made it a caste movement

D).None of these

6- The Government of Pakistan established the’ Indus River system Authority’ in the year:

A).1960

B).1970

C).1980

D).1991✔️

7- Who is the main architect in establishing British rule in India?

A). Lord Cornwallis

B). Lord Robert Clive✔️

C). Lord Wellesley

D).None of these

8- Which is the oldest forest of Pakistan?

A).Changa manga

B).Juniper✔️

C).Chitral

D).Chichawatni

9- The origin of the idea of Pakistan is associated with the name of:

A).Sir Syed Ahmed

B). Allama Iqbal✔️

C). Quaid-i-Azam

D). Liaquat Ali khan

10- Presidential period of Quaid in Muslim League:

A).12

B).13

C).14

D).15✔️

11- Which amendment declared the status of Qadianis and Ahmad’s as minority on September 7, 1974?

A).1

B).2✔️

C).3

D).4

12- Which is the tallest building of Pakistan?

A).Bahria Icon Tower✔️

B).MCB Tower

C). Ocean Tower

D).None of these

13- Who was the second Governor General of Pakistan?

A). Liaquat Ali khan

B). Abdul Rab Nishter

C). Khawja Nazam -ud- Din✔️

D).None of these

14- Who was an Irish- born nurse and second wife of Qazi Musa,& often nicknamed the “Queen of Baluchistan”?

A).Nancy Musa

B). Nathans Musa

C). Katherine Musa

D). Jennifer Muss✔️

15-‘Kamal-e- Fun’ Award is announced every year by which of following:

A). Academy Adbiyat Iqbal

B).Tarqqi-e- Urdu

C). Academy Adbiyat-e- Pakistan✔️

D).None of these

16- Who among the following were popularly known as Red Shirts?

A). Congress socialists

B). Members of Azad Hind Fauj

C).Khudai Khidmatgars✔️

D).None of these

17- Which one of the following combinations indicates the correct chronogical order of the medieval historical figures?

A).Chand Bibi,Razia sultan,jahan Ara,

B).Razia sultana, Gulbadan Begum,Chand Bibi,jahan Ara✔️

C). Jahan Ara, Chand Bibi,Razia sultana, Gulbadan Begum

D).None of these

18- What will be the total length of Iran Pakistan and India gas pipeline?

A).2400 km

B).2500 km

C).2600 km✔️

D).2700 km

19- Name the person who took part in all three Round Table Conferences of 1930-32 and  was the first foreign minister of Pakistan:

A). Chaudhri Rshmat Ali

B).Sakandar  Mirza

C).Sir Muhammad Zafarullah✔️

D). Ghulam Muhammad

20- “Babri Masque” was destroyed by Hindus on:

A).9 December,1992

B).8 December,1992

C).3 December,1992

D).6 December,1992✔️

21- Name the author of “Kash- ful- Mahjub”?

A).Rukn-e-Alam

B).Data Ganj Baksh Ali Hajveri✔️

C).Mian Mir

D).None of these

22- Fateh our  Sikri was built by:

A).Babar

B).Sher Shah

C).Shah jahan

D). Akbar✔️

23- The raise of nationalism in India was:

A). Chiefly due to the British rule in India

B). Chiefly due to Socio- Religious Movement

C). Combined result of a number of factors✔️

D).None of these

24- The famous book” Hayat-e- Javed” by Hali was written on the life of:

A).Dr. javed Iqbal

B). Allama Iqbal

C).Sir Syed Ahmed khan✔️

D).None of these

25- OJRI  Camp was:

A).A Summer camp

B).A.P.O. W’s Camp

C).An Ammunition Depot✔️

D).None of these

Useful Links:

Pak Studies Online Tests

One Paper Online Tests

Leave a comment

Your email address will not be published.