PPSC Lecturer of Education Past Paper Solved MCQs

1). Every system of education is based on?

A).  Ideology of nation

B).  Social development

C).  Intellectual development

D).  Skill development

2). Word philosophy is derived from?

A).  Alpha and Amphia

B).  Phila and Sophia

C).  Sila and Sophia

D).  Neo and Latvia

3). Expected life outcomes from education are referred as?

A).  Learning

B).  Evaluation

C).  Aims

D).  Pedagogy

4). Being the science of wisdom philosophy aims at?

A).  Search for activity

B).  Search for reality

C).  Search for probability

D).  Search for utility

5). The first head of the Deoband was?

A).  Maulana shah wali ullah

B).  Maulana M. Yaqub Nanautwi

C).  Maulana Mehmood ul Hassan

D).  Shabir Ahmand Usmani

6). The Deoband academy was totally?

A).  Personal

B).  Government

C).  Non-government

D).  Semi government

7). The Deoband movement used curriculum revision as?

A).  Motive

B).  Need

C).  Agreement

D).  Improvement

8). The Ulma of Deobond played a vital role in?

A).  Spreading English cultures

B).  Struggle for independence

C).  Awarding scholarship

D).  Science education

9). The Deoband was established in?

A).  1857

B).  1867

C).  1885

D).  1866

10). The salient features of Deoband movement was?

A).  English system of education

B).  Proliferation of science

C).  Revival of religious spirit

D).  Literature

11). The Deoband movement ignored?

A).  Science

B).  Philosophy

C).  Logic

D).  Religion

12). M.A.O High school was established in?

A).  1857

B).  1865

C).  1875

D).  1885

13). M.A.O High school was given the rank of college in?

A).  1864

B).  1877

C).  1889

D).  1842

14). Scientific society was established by?

A).  Sir Allama Iqbal

B).  Sir syed Ahmad Khan

C).  Maulana Muhammad Ali johar

D).  Quad e Azam

15). M.A.O colleghe was elevated to Aligarh university in?

A).  1854

B).  1846

C).  1940

D).  1920

16). The major impact of the Aligarh movement was?

A).  Political training

B).  Teaching of English

C).  Social activities

D).  Religious activities

17). The major objective of Aligarh movement was to promote?

A).  Education

B).  Hatred for Hinds

C).  Scientific look

D).  Literacy

18). Which one was not among the purposes of Aligarh movement?

A).  To reduce hatred of British

B).  To propose Muslims to learn English

C).  To prepare Muslims against Hindus

D).  To prepare Muslims to learn science

19). Jamia Millia Islamia was established on?

A).  1900

B).  1930

C).  1974

D).  1962

20). Jamia Millia Islamia was established by?

A).  Sir syed Ahmad khan

B).  Moulana shaukat ali johar

C).  Hakeem ajmal

D).  Moulana M. Ali johar

21). In Jamia Milllia, the medium of instruction was?

A).  English

B).  Arabic

C).  Son

D).  Urdu

22). In Jamia millia , the translation of Holy Quran was taught as?

A).  Stage 1

B).  Stage 2

C).  Stage 3

D).  Stage 4

23). Jamia Millia could not became popular among Muslims due to its opposition to?

A).  Hindus

B).  British

C).  Two nation theory

D).  Tehrik e khilafat

24). Jamia Millia emphasized on?

A).  Religious education

B).  Science education

C).  Both a and b

D).  None of these

25). Anjman Himayat e Islam was established in?

A).  Lahore

B).  Lucknow

C).  Dehli

D).  Calcuta

26). Anjman Himayat e Islam was established on?

A).  1887

B).  1854

C).  1896

D).  1874

27). The founder of Anjman Hamayat e Islam was?

A).  Sir syed Ahmad khan

B).  Caliph Hamid ud Din

C).  Molana shibli nomani

D).  Allam iqbal

28). Nadva tul ulema was established on?

A).  1894

B).  1852

C).  1864

D).  1879

29). Nadva Tul Ulema was established in?

A).  Dehli

B).  Lucknow

C).  Deoban

D).  Aligar

30). Nadua Tul Ulema was established on the initiative of?

A).  Molana shibli nomani

B).  Sir syed Ahmad khan

C).  Caliph Hamid ud Din

D).  Molana Ali johar

31). The first adminstrator of Nadva Tul Ulema was?

A).  Molana Shibli Nomani

B).  Sir syed Ahmad khan

C).  Molana Ali johar

D).  Molana M. Ali Mangheri

32). Education conference 1947 was held in?

A).  Peshawar

B).  Lahore

C).  Quetta

D).  Karachi

33). Education conference 1947 was presided by?

A).  Quaid e Azam

B).  Fazal ur Rehman

C).  Liaqat ali khan

D).  Abdul Rub Nishtar

34). Objective of education under education conference 1947 were?

A).  Conformity with Ideology of life

B).  Economic development

C).  Character formation

D).  All of above

35). According to the recommendations of Indian Education Commission, govt. took the responsibility of?

A).  Primary education

B).  Secondary education

C).  Religious education

D).  Higher education

36). Council of Technical Education was recommended to establish under?

A).  Education conference 1947

B).  National Education commission 1959

C).  National education policy 1970

D).  Natural education policy 1972

37). National Education Commission 1959 was established under the headship of?

A).  Fazal ur Rhman

B).  Liaqat ali khan

C).  S.M Sharif

D).  Abdul rub nishtar

38). Objectives of education under National Education Commission 1959 were?

A).  Spritual values

B).  Ideology of pakistan

C).  Development of individuality

D).  All of the above

39). Text Book Board was recommended to establish under?

A).  Education conference 1947

B).  National Education commission 1959

C).  National education policy 1970

D).  Natural education policy 1972

40). National Education Policy 1970 was headed by?

A).  Fazal ur Rehman

B).  S.M Sharif

C).  Noor khan

D).  Abdul Hafeez Pirzada

41). Private educational institutions were nationalized under?

A).  Education conference 1947

B).  National Education commission 1959

C).  National education policy 1970

D).  Natural education policy 1972

42). Under National Education Policy 1972, free education was recommended upto class?

A).  5

B).  12

C).  10

D).  18

43). Open University was established under the policy?

A).  1972

B).  1985

C).  1964

D).  1932

44). The focus of national education policy 1978 was on?

A).  Islamic values

B).  Ideology of Pakistan

C).  Both a and b

D).  None

45). Charter Act was presented in?

A).  1800

B).  1813

C).  1800

D).  1820

46). According to charter Act 1813, education is the responsibility of?

A).  Governor

B).  East India company

C).  Madarus

D).  Local Govt

47). The amount set apart by East India Company for educational purpose will be RS.?

A).  100000

B).  15000

C).  1400

D).  12000

48). The objective of education according to charter act was?

A).  Islamic education

B).  Technical education

C).  Preaching Christianity

D).  Preaching Hinduism

49). The medium of instruction for promotion of scientific knowledge according to charter Act will be?

A).  Urdu

B).  Hindi

C).  English

D).  Sansikrit

50). The charter Act of East India Company was renewed in?

A).  1833

B).  1844

C).  1855

D).  1952

51). East India Company could not implement charter Act for?

A).  5 years

B).  10 years

C).  8 years

D).  4 years

52). Lord Macaulay/Bentick Resolution was passed in?

A).  1852

B).  1835

C).  1946

D).  1742

53). Which is not the characteristic of Lord Macaulay Report?

A).  Revival of eastern knowledge

B).  Proliferation of western knowledge

C).  English a instruction medium

D).  All of above

54). According to Lord Macaulay one purpose of education was?

A).  To develop moral values

B).  To produce clerks

C).  Intellectual development

D).  Physical development

55). Charles wood Dispatch was presented in?

A).  1854

B).  1833

C).  1854

D).  1920

56). Under wood Dispatch in 1857, three universities established were?

A).  Bombay, Calcutta, Madras

B).  Karachi

C).  Peshawar

D).  Lahore

57). Punjab University was established in?

A).  1887

B).  1892

C).  1854

D).  1974

58). Indian Education Commission was established under headship of?

A).  Sir Cahasles wood

B).  Lord Maculay

C).  Sir William Hunter

D).  Sir Thomas

59). What is Curriculum?

A).  Overall activities of an Institution

B).  Objectivity

C).  Classroom

D).  Affective

60). Important factor of curriculum is to help to achieve the?

A).  Objectivity

B).  Classroom

C).  Affective

D).  Students

61). Responsible for the curriculum planning and development in Pakistani is?

A).  Objectivity

B).  Curriculum wing

C).  Affective

D).  Students

62). Which domain of objectives is not being evaluated through our present system of examination?

A).  Objectivity

B).  Classroom

C).  Affective

D).  Students

63). Which of the following is the nature of curriculum?

A).  Conservative

B).  Critical

C).  Creative

D).  All of these

64). Curriculum provides guidance for?

A).  Student

B).  School

C).  Parents

D).  Teacher

65). Syllabus is a part of?

A).  Student

B).  School

C).  Parents

D).  Curriculum

66). Benefits A.V Aids are that they?

A).  Create interest

B).  Reduce verbalization

C).  Stimulate self-activity

D).  All of above

67). Curriculum presents instructional material is stated by?

A).  Smith

B).  Wheller

C).  Jack kerr

D).  None

68). Relationship of subjects at different level is called?

A).  Centralization

B).  De centralization

C).  Horizontal organization

D).  Vertical organization

69). An outline of the topics of a subject to the covered in specific time is called?

A).  Curriculum

B).  Course

C).  Syllabus

D).  None

70). Curriculum organization used for different concepts at the same class is?

A).  Vertical

B).  Horizontal

C).  Logical

D).  None

71). The category of Audio Visual Aids is?

A).  Radio

B).  Television

C).  Tape recorder

D).  All of these

72). Major concern of curriculum is?

A).  Personal satisfaction

B).  Change in individual’s behavior

C).  Preparation for service

D).  None

73). The importance of curriculum in the system of education is just like a?

A).  Constitution in a country

B).  Provision of latest knowledge

C).  Preparation of students for service

D).  None

74). Curriculum is supposed to?

A).  Achieve the objectives

B).  Be organized by the school

C).  Both

D).  None

75). Curriculum reflects the culture of?

A).  Society

B).  Home

C).  School

D).  Area

76).  Learning means?

A).  Change in behavior

B).  Teaching process

C).  Curriculum

D). None

77). The outline of the contents is?

A).  Course

B).  Syllabus

C).  Program

D).  All above

78). Component of curriculum is?

A).  Evaluation

B).  Objectives

C).  Teaching strategies

D).  All

79). Models of curriculum presently being used at any stage in Pakistan is?

A).  Activity

B).  Subject

C).  Integrated

D).  All of above

80). The selection of the particular design is influenced by?

A).  Types

B).  Elements

C).  Foundation

D).  Principle

81). Intelligence level of gifted student is?

A).  140 and above

B).  110

C).  90

D).  None

82). The scope of curriculum includes?

A).  Programme of studies

B).  Programme of Activites

C).  Programme of Guidance

D).  All

83). The concise Oxford Dictionary defines curriculum as a?

A).  Course of learning

B).  Chariot race course

C).  Course of study

D).  None

84). The model of curriculum could not move above elementary stage is?

A).  Core curriculum

B).  Activity curriculum

C).  Subject curriculum

D).  None

85). Detailed contents of the subjects for a class are called?

A).  Course

B).  Behavior

C).  Design

D).  Logical sequence

86). A curriculum is the sum total of a school efforts to influence a child?

A).  Course

B).  Behavior

C).  Design

D).  Logical sequence

87). Percentage of knowledge gained through observation is?

A).  75 %

B).  50 %

C).  34%

D).  None

88). The base on which the subject activities and experience are planned is called?

A).  Course

B).  Behavior

C).  Design

D).  Logical sequence

89). Keeping in view the types of students in a class are generally grouped as?

A).  Average

B).  Below average

C).  Above average

D).  All

91). Logical order of content organization is to arrange the content according to?

A).  Course

B).  Behavior

C).  Design

D).  Logical sequence

92). Summative evaluation takes place?

A).  In the beginning

B).  At the end

C).  In the middle

D).  None

93). Without suitable curriculum, aims of education?

A).  Can be achieved

B).  Cannot be achieved

C).  Can be changed

D).  None

94). How many basic components of curriculum have?

A).  2

B).  4

C).  6

D).  8

95). Curriculum development refers to the total process of curriculum?

A).  Designing

B).  Implementing

C).  Evaluating

D).  All

96). Which one is not the component of the curriculum?

A).  Design

B).  Evaluation

C).  Curriculum design

D).  Abilities

97). Effectiveness of curriculum is determined by?

A).  Design

B).  Evaluation

C).  Curriculum design

D).  Abilities

98). The arrangement of the elements of curriculum can be defined as?

A).  Design

B).  Evaluation

C).  Curriculum design

D).  Abilities

99). The term “core curriculum” is sometimes simply called?

A).  Core

B).  Code

C).  Cope

D).  None

100). The method used to evaluate the curriculum is?

A).  Formative Evaluation

B).  Summative Evaluation

C).  Diagnostic Evaluation

D).  A B C

Useful Links:-

PPSC Lecturer of Education Online Tests

9 thoughts on “PPSC Lecturer of Education Past Paper Solved MCQs

  1. Masha Allah
    nice efforts but this are the first time I ever visited this site and I am thankful to you to provide us with such a platform.

Leave a comment

Your email address will not be published.