PPSC Lecturer English Important MCQs

1). Who said of Chaucer’s characters: ‘it is sufficient to say, according to the proverb,

that here is God’s plenty?

Ans). Dryden

2). Which poem begins with these lines:

The curfew tolls the knell of parting day

The lowing herd win slowly o’er the lea

The plowman homeward plots his weary way”?

Ans).  Elegy written in a Country Churchyard

3). “To me the meanest flower that blows can give

Thoughts that do often lie too deep for tears”

In which poem of Wordsworth would you come across these lines?

Ans).  Ode: Intimations of Immortality

4). Which novel of Joyce begins with these words: “once upon a time and very good time

it was there was a moocow coming down along the road and this moocow that was

coming down along the road met a nicens little boy named baby tuckoo….?

Ans). A Portrait of an artist as a Young Man.

5). In which novel would you come across this line: “Ralph wept for the end of

innocence, the darkness of man’s heart, and the fall through the air of the true, wise

friend called Piggy’?

Ans). Lord of the Flies

6). Name the first novel of Dorris Lessing.

Ans). The Grass is Singing (1950)

7). Which novel of D.H.Lawrence ends with these words: “But no, he would not give in.

Turning sharply, he walked towards the city’s gold phosphorescence. His fists were

shut, his mouth set fast. He would not take that direction, to the darkness, to follow

her. He walked towards the family humming, glowing town, quickly.”

Ans). Sons and Lovers.

8). “They give birth astride of a grave, the light gleams an instant, then it’s night once

more!”

Who makes this observation in Waiting for Godot?

Ans).  Pozzo

9). “I celebrate myself, and sing myself,

For what I assume you shall assume,

For every atom belonging to me as good belongs to you.”

Ans). Whitman form Song of Myself

10). In which novel do you come across Starbug and Queequeq?

Ans). Moby Dick

13). In which play of Arthur Miller do you come across the line

“A man is not an orange. You can’t eat the fruit and throw the peel away”?

Ans).  Death of Salesman (Willy to Howard)

14). Which poem of Elizabeth Bishop begins with these lines:

“The art of losing isn’t hard to master;

So many things seem filled with the intent

So be lost that their loss is no disaster”?

Ans). One Art (first three lines)

15). In which novel would you come across the Shepherdsons and the Grangerfords?

Ans). Adventures of Huckleberry Finn

16). Who wrote the essay “The Art of Fiction”?

Ans).  James

17). Who wrote ‘The Awakening’?

Ans).  Kate Chopin

18). Which poem of Sylvia Plath opens with these lines?

“I have done it again.

One year in every ten

I manage it-“?

Ans).  Lady Lazarus

19). Name the author of Gravity’s Rainbow?

Ans). Thomas Pynchon

20). What is the title of the second section of The Waste Land?

Ans: A Game of Chess

21). In which poem of Owen would you come across the following lines?

What passing-bells for these who die as cattle?

– only the monstrous anger of eth guns.

Only the stuttering rifles’ rapid rattle

Can patter out their hasty orisons?

Ans). Anthem for the Doomed Youth

22). Who, among the following poets, was a precursor to Romantic Poetry?

Ans). Robert Burns

23). Which novelists is widely known for his use of the stream-of –consciousness technique?

Ans). James Joyce

24). Which year in the social history of England is associated with the Restoration?

Ans). 1660.

25). Which British dramatist attempted to reform English spelling?

Ans). G.B.Shaw

26). How many pilgrims figure in Chaucer’s Canterbury Tales?

Ans). 29

 26). In which year was Henry VIII acknowledged the Supreme Head on the Earth of the English church?

Ans). 1534

27). Identify the tragedy written by Ben Jonson

Ans).  Sejanus

28). Who, among the following poets, was a precursor to Romantic Poetry?

Ans). Robert Burns

29). “…though we cannot make our sun / stand still, yet we will make him run”. Identify

the source of these lines from Marvell.

Ans). To His Coy Mistress

30). Which book of Paradise Lost opens with these lines:

‘Of Man’s first disobedience, and the fruit

Of that forbidden tree whose mortal taste

Brought death into the world?

Ans). Book I

31) . Which African American spoke about ‘Double-Consciousness’?

Ans). W.E.B.Du Bois

32). I too, sing America

I am the darker brother

They send me to eat in the kitchen

When company comes”

Whose words are these?

Ans). Langston Hughes

 33). Who is the author of Invisible Man?

Ans). Ellison

34). Who wrote In Search of Our Mother’s Gardens?

Ans). Alice Walker

35). Who is the first African American to be named poet laureate of USA?

Ans). Rita Dove

36). You may write me down in history

With your bitter, twisted lies,

You may trod me in the very dirt

But still, like dust, I’ll rise

Whose words are these?

Ans). Maya Angelou’s Still I Rise.

 37). Who is the young man in Hawthorne’s “My Kinsman, Major Molineux”?

Ans). Robin

38). “In every work of genius we recognize our own rejected thoughts: they come back to

us with a certain alienated majesty.”

Ans).  Emerson from Self –Reliance

39).  What, according to Poe in ‘The Philosophy of Composition’, is the ‘proper length’ of a poem?

Ans). About one Hundred Lines

40). When was Uncle Tom’s Cabin published as a book

Ans). 1852

41). Name the author Oleanna.

Ans). Mamet

42). How many songs does Gitanjali Contain?

Ans). 103

 42). Which British novelist was instrumental in getting a publisher for R.K.Narayan’s first four books?

Ans). Graham Green

43). Which poem of A.K.Ramanujam begins with the following lines?

“In Madurai,

City of temples and poets,

Who sang of cities and temples,

Every summer…”

Ans). A River

 44). In which Indian drama would you come across Om and Jaya?

Ans). Harvest by Manjula Padmanabhan

45). Among the following which novel has NOT won the Booker Prize?

Ans). Fasting, Feasting (but shortlisted for the Booker Prize in 1999)

 46). In which of the novel of Anita Desai would you come across Nanda Kaul and Raka?

Ans). Fire on the Mountain

 47). In which poem of Ezekiel would come across these words?

“A poet rascal-clown was born,

The frightened child who would not eat

Or sleep, a boy of meager bone.

He never learnt to fly a kite”.

Ans). Background, Casually

48). “We cannot write like the English. We should not. We cannot write only as Indiams.

…. Our method of expression therefore has to be a dialect which will someday prove

to be as distinctive and colourful as the Irish or the American”

Ans). Raja Rao’s in the preface to ‘Kanthapura’.

49). Which play of Dattani deals with the hijras?

Ans). Seven Steps Around the Fire

 50). Which is Kamala Markandaya’s first novel?

Ans). Nectar in the Seive

 

Important Links:-

Lecturer Physics Practice Test No. 1

Lecturer Physics Practice Test No. 2

Lecturer Physics Practice Test No. 3

Lecturer Physics Practice Test No. 4

Lecturer Physics Practice Test No. 5

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *