PPSC FPSC Past Paper Botany Solved MCQs

1). Origin of life can also be called:

(A). Biogenesis

(B). Protobiogenesis

(C). Biopoesis

(D). All of above

2). Theory of Chemical Evolution was proposed by:

(A). A.I. Oparin

(B). Louis Pasteur

(C). Francesco

(D). Darwin

3). Protobiogenesis occurred (according to modern theory) due to the property of ……the molecules:

(A).  Self-organisation

(B). self-assembly

(C). Both a & b

(D). None of these

4). Which of the following existed early in the evolution process?

(A). Prophyrin – dependent – respiration

(B). Formation of macromolecules

(C). Porphyrin – dependent – photosynthesis

(D). All of the above

5). Self-ordered proto-protein contacted with water and by self-assembly gave rise to:

(A). Proto-cell

(B). Protobiont

(C). Eobint

(D). All of the above

6). Which of the following processes helps to increase the number of protobionts? 

(A). A sexual reproduction

(B). Sexual reproduction

(C). Combination of monomers available in the environment into polymeric sequence

(D). Budding

7). Which of the following evolved first?

(A). Coacervate

(B). Viroids

(C). Mycoplasma

(D). PPLO bacteria

8). Life took ………..to develop from proto cells to primitive PPLO bacteria type cell:

(A). Four billion years

(B). Five billion years

(C). One billion years

(D). Three billion years

9). The first life evolved in/on:

(A). Atmosphere

(B). Water

(C). Mountains

(D). All of the above

10). During primitive times oceans contained:

(A). Fishes only

(B). Algae only

(C). Water only

(D). Ammonia, methane and minerals only

11). Formation up to nucleo-proteins and other complex organic compounds termed as:

(A). Organic evolution

(B). Chemical evolution

(C). Biological evolution

(D). Origin of species

12). Life evolved as a result of formative action of:

(A). Electric charges

(B). Ultra – violet rays

(C). Corpuscular radiations of radioactive elements

(D). All of the above

13). Hot dilute soup was:

(A). Oceans with fishes

(B). Oceans with algae

(C). Oceans with inorganic compounds and minerals 

(D). Oceans with starch

14). The surface of earth cooled:

(A). Because of conversion of steam into water

(B). Because of conversion of water into ice

(C). Because the cycle of raining continued for years

(D). Because of solidification of carbon dioxide

15). Formation of nucleoproteins is known as:

(A). Chemical evolution

(B). Biological evolution

(C). Organic evolution

(D). Natural selection

16). Coacervation involves

(A). Condensation

(B). Polymerization and aggregation

(C). Precipitation and aggregation

(D). Polymerization

17). Life has originated form:

(A). Virus

(B). Mycoplasma  

(C). Cacervates 

(D). Amoeba  

18). Coacervates formed cell:

(A). By acquiring cilia

(B). By acquiring chlorophyll

(C). By acquiring shell

(D). By acquiring property of respiration

19). Protovirus is:

(A). A free-living virus

(B). A free-living nucleus

(C). A free-living DNA

(D). A free-living gene

20). Which of the following has a nucleus?

(A). Protovirus

(B). PPLO

(C). Protistan

(D). Moneran

21). The accepted theory of origin of life is:

(A). Spontaneous generation theory

(B). Self-assembly theory

(C). Biogenesis theory

(D). Cosmozoic theory

22)…………… performed an experiment to prove modern theory of origin of life:

(A). Urey and Miller

(B). Haldane

(C). Oparin

(D). Darwin and Lamarck

23). Primitive earth have energies of:

(A). High energy radiations

(B). Electric discharges

(C). Solar radiations

(D). All of the above

24). H.G Khorana is associated with:

(A). Synthesis of DNA

(B). Synthesis of genes

(C). Synthesis of RNA

(D). Synthesis of chromosomes

25). Earth originated about:

(A). 7 billion years ago

(B). 5 billion years ago

(C). 4 billion years ago

(D). 1 billion years ago

26). Oxygen appeared in the atmosphere:

(A). 5 billion years ago

(B). 2 billion years ago

(C). 4 billion years ago

(D). 1 billion years ago

27). Development of new species is termed as:

(A). Origination

(B). Evolution

(C). Revolution

(D). Catastrophe

28). Catastrophes according to Cuvier came periodically and:

(A). Created new

(B). Destroyed all life

(C). Effected evolution

(D). All of the above

29). Which of the following was absent in the primitive earth?

(A). Ammonia and helium

(B). Juyenile water vapour

(C). Oxygen

(D). Hydrogen and methane

30). Which of the following evolved first?

(A). Photosynthesis

(B). Respiration

(C). Transpiration

(D). Formation of macromolecules

31). Theory of spontaneous generation was criticized by:

(A). Redi

(B). Pasteur

(C). Oparin

(D). Urey and Miller

32). Appendix in human digestive system is:

(A). Important

(B). Very useful

(C). Useless

(D). Indifferent

33). Nictiating membrane in man is a:

(A). Fossil character

(B). vestigial character

(C). Homologous organ

(D). Analogous organ

34). Theory of recapitulation is called as:

(A). Interior law

(B). Biogenetic law

(C). Newton’s law

(D). None of these

35). Theory of germplasm was propounded by:

(A). Weisemann

(B). Blackmann

(C). Hugo de-Vries

(D). Mendel

36). Artificial selection at times show:

(A). Conversion

(B). Protection

(C). Reversion

(D). None of these

37). Non-fertilization of ovum by sperm, of a species called as:

(A). Sex-barrier

(B). Morphological barrier

(C). Physiological barrier

(D). none of these

38). Isolation prevents:

(A). Flying

(B). Breeding

(C). Eating

(D). None of these

39). Disproportionate development of organ is known as:

(A). Isometry

(B). Allometry

(C). Homometry

(D). Homeometry

40). Slow evolution is called:

(A). Progressive

(B). Retrogressive

(C). Non-progressive

(D). Regressive

41). Theory of inheritance of the acquired characters was propounded by:

(A). Hugo de-varies

(B). Welsemann

(C). Lamarck

(D). Darwin

42). Theory of natural selection was propounded by:

(A). Darwin

(B). Weisemann

(C). Louis Pasteur

(D). Aristotle

43). Who gave the theory of mutation?

(A). Weisemann

(B). Hugo de-Vries

(C). Miller

(D). Theophrastus

44). Sudden heritable changes are termed as:

(A). Isolation

(B). Variation

(C). Polyploidy

(D). Mutation

45). The organs which are similar in morphology and ontogeny are called:

(A). Analogous

(B). Homologous

(C). Homogenous

(D). Homophilous

46). Ontogeny repeats phylogeny was stated by:

(A). Carl Linnaeus

(B). Ernst Haeckel

(C). Hugo-deo-Vries

(D). Lamarck

47). The organs which perform the same function are called:

(A). Analogous

(B). Homologous

(C). Homogenous

(D). Isogamous

48). Which of the following is a vestigial organ in man?

(A). Ear muscles

(B). Vermiform appendix

(C). Nictitating membrane

(D). All of the above

49). The variation which appear because of changed environmental condition and disappears on restoration are called:

(A). Chromosomal mutation

(B). Point mutation

(C). Modification

(D). Polyploidy

50). The term mutation was coined by:

(A). De-Veries

(B). Morgon

(C). Miller

(D). Strasburger  

Useful Links:-

PPSC Lecturer Psychology Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer Physical Education Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer English Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer Pak Studies Online Tests and Past papers

PPSC Lecturer Computer Science Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer History Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer Islamiat Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer Political Science Tests and Past Papers

PPSC Lecturer Zoology Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer Urdu Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer Chemistry Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer Physics Online Tests and Past Papers

PPSC Lecturer Education Online Tests and Past papers

Leave a comment

Your email address will not be published.