PPSC Lecturer Physics 100 Solved MCQs and Past Papers

1). Which is most efficient engine?

 Ans: Electric

2). Between which bodies is one Astronomical Unit the average distance?

Ans: Earth and the Sun

3). In our houses we get 220 V A. C What does the value 220 represent?

Ans: Effective voltage

4). What does the rise of mercury in a barometer indicate?

Ans: Fair weather

5). What is the energy of the winds and the waves?

 Ans: Kinetic

6). If the temperature of a semiconductor rises, what is its resistivity?

 Ans: Decrease

7). How does Transfer of heat energy from the sun to the moon take place?

Ans: By radiation only

8). A fan produces a feeling of comfort during hot weather. Why?

Ans: Our perspiration evaporates rapidly

9). Why are Clear nights cooler than cloudy nights?

Ans: Because of radiation

10). In which transmission are sound and video signals transmitted simultaneously?

Ans: T.V. Transmission

11). What is the best conductor of electricity?

 Ans : Salt water

12). Which is used as a coolant in nuclear reactors?

Ans: Liquid sodium

13). Optic fibers are mainly used for which purpose?

Ans: Communication

14). Mesons are found in which rays?

Ans: Cosmic rays

15). Old-written material, which cannot be read easily, how can be read?

Ans: By infrared rays

16). In an atomic nucleus, by which force are neutrons and protons held together?

Ans: Exchange forces

17). Which purified oil does Aviation fuel for jet aero planes consist?

Ans: Kerosene

18). Who received Nobel Prize twice for the same subject?

Ans: Marie Curie

19). What does Every object at a temperature above absolute zero?

Ans: Radiates energy

20). By whom was Electron first identified?

Ans: J. J. Thomson

21). Which is the unit of activity of a radioactive source?

Ans: Becquerel

22). In a sitar wire which type of vibration is produced?

Ans: Stationary transverse

23). Which common devices works on the basis of the principle of mutual induction?

Ans: Transformer

24). Through which material does sound travel slowest?

Ans: Wood

25). Which is printed on a commonly used fluorescent tube light?

Ans: 6500 k

26). To an astronaut, how does outer space appear?

Ans: Black

27). When iron rusts, how is its weight?

Ans: Increases

28). Which is the color of the outer edge of the rainbow?

Ans: Red

29). Of which iron is Core of transformer made up?

Ans: Soft iron

30). Whose experiments proved that the speed of light was always the same?

Ans: Michelson and Morley

31). The wavelength of X-rays is of the order of how many angstrom?

Ans: 1 Angstrom

32). Which of the following is used as ‘a moderator in nuclear reactor?

Ans: Graphite

33). Which of the following is good nuclear fuel?

Ans: Plutonium-239

34). What is the wavelength of visible spectrum?

Ans: 3900-7600 A

35). In which technology do Cryogenic engines find applications?

 Ans: Rocket technology

36). In a refrigerator, by which is cooling is produced?

Ans: By the evaporation of a volatile liquid

37). Which polymer is widely used for making bullet proof material?

Ans: Polyethylene

38). Who is the recipient of Nobel Prize for the development of Wireless Telegraphy?

Ans: Marconi

39). Who laid the foundation of nuclear science in the country?

Ans: Homi J. Bhabha

40). What happens to the level of mercury in the barometer tube when it is taken down a coal mine?

Ans: It rises

41). How must be the The lines of force of a uniform magnetic field?

Ans: Parallel to each other

42). Which would expand the most on being heated?

Ans: Air

43). What will be best colours for a Sun umbrella?

Ans: White on top and black on inside

44). What do we use in SONAR?

Ans: Ultrasonic waves

45). A body has a mass of 6 kg on the Earth; when measured on the Moon, what would be its mas?

Ans: 6 kg

46). At the time of short-circuit, what will be the current in the circuit?

Ans: Increases heavily

47). How can one can distinguish a telescope from a microscope?

Ans: By observing size of the lens

48). Which sound-produced by a bat?

Ans: Ultrasonic

49). How is the frequency of ultrasound wave typically?

Ans: Above 20,000 kHz

50). By which impact is Nuclear fission is caused ?

Ans: Neutron

51). Which law is involved in the act of cleaning a carpet by beating it with a stick?

Ans: First law of motion

52). Which remains constant while throwing a ball upward?

Ans: Acceleration

53). DC current can be controlled by which component?

Ans: Resistance

54). Which radiation carries maximum energy?

Ans: Gamma-rays

55). Which is a good conductor of electricity?

Ans: Human body

56). On which conservation law, does a rocker work?

Ans: Angular momentum

57). What denotes the smallest temperature?

Ans: 1° on the Kelvin scale

58). What is the function of heavy water in a nuclear reactor?

Ans: Slow down the speed of neutrons

59). Which has the least penetrating power?

Ans: Alpha particles

60). Which rays are most penetrating?

Ans: y-rays

61). The hydraulic brakes used in automobiles is a direct application of which law?

Ans: Pascal’s law

62). One horse power is equal to how many watts?

Ans: 746 watts

63). What is the number of basic units in the International System of Units?

Ans: 7

64). If you swim one km, how many miles do you swim?

Ans: 0.62

65). The pH of water at 25°C is 7. When it is heated to 100°C, then what will be the pH of water?

Ans: Remains same

66). How can the quantity of water vapor the atmosphere hold increases?

Ans: With increase of temperature

67). When milk is churned, how does the cream separate from it?

Ans: Due to the centrifugal force

68). We cannot see during a fog. why?

Ans: Because of scattering of light

69). In storms, the roofs of some houses are carried away. According whom is this?

Ans: Bernoulli’s principle

70). Why is phenomenon of mirage?

Ans: Due to total internal reflection

71). When the greatest pressure exerted on the ground by a man?

Ans: When he stands on the toes of one foot

72). ‘Hydraulic brakes’ and ‘Hydraulic lift’ are devices, why are fluids used in them?

Ans: For transmitting pressure

73). In an atomic explosion, enormous energy is released why?

Ans: Due to the conversion of mass into energy

74). Why is a moderator used in nuclear reactors?

Ans: In order to slow down the speed of neutrons

75). What will be the best colour (s) for a sun umbrella?

Ans: White on top and black on the inside

76). How should a man wearing spectacles work with a microscope?

Ans: He should keep on wearing spectacles

77). What does the emission of ß-particle?

Ans: Increases the atomic number by one

78). On which does Kinetic Energy depend?

Ans: Both mass and velocity of the moving body

79). Which are the discovery of Einstein?

 Ans: Theory of relativity and photoelectric effect

80). When does Super conductivity result?

Ans: When matter is cooled to very low temperature

81). What does a permanent magnet repel?

Ans: Diamagnetic substances only

82). A convex mirror makes a good rear-view mirror for a car. Why?

Ans: It forms erect, reduced images

83). A convex mirror makes a good rear-view mirror for a car. Why?

Ans: It forms erect, reduced images

84). What is the approximate velocity of light per second?

Ans: 3 × 108 m

85). If one wants to throw a cricket ball to the maximum distance, then at which angle should he throw it?

Ans: 45°

86). How are Air-pockets that cause aircraft to lose altitude suddenly caused?

Ans: Temperature inversions

87). Which pairs of rays is electromagnetic in nature?

Ans: x-rays and gamma rays

88). Speed of sound is greater in solids than in liquids?

Ans: Because the solids have high elasticity

89). Why does a bubble of water shines?

Ans: Because of total internal reflection

90). With which instrument can a sailor in a submarine see the objects on the surface of sea?

Ans: Periscope

91). On which principle does Rocket work?

 Ans: Conservation of momentum

92). The mass-energy relation is the outcome of which theory?

Ans: Special theory of relativity

93). Recoil of a gun is an example of which thing?

Ans: Conservation of linear momentum

94). By whom was Neutron discovered?

Ans: Chadwick

95). Which are the best and the poorest conductors of heat respectively?

Ans: Silver (Ag), and lead (Pb)

96). When light passes from air into glass it experiences change in which things?

Ans: Wavelength and speed

97). The working of optical is based on which of electromagnetic waves?

Ans: Total internal reflection

98). Soap is used in washing. Why?

Ans: It lowers the surface tension of water

99). Sound travels faster in which thing?

Ans: Iron than in air

100). Why is the term ‘hydroponics’ used?

 Ans: To describe cultivation of plants in water

 

Note:-

If you found any incorrect answer in Quiz. Simply click on the quiz title and comment below on that MCQ. So that I can update the incorrect answer on time.

Useful Links:-

Lecturer History Practice Test No. 1

Lecturer History Practice Test No. 2

Lecturer History Practice Test No. 3

Lecturer History Practice Test No. 4

Lecturer History Practice Test No. 5

Lecturer History Practice Test No. 6

Lecturer History Practice Test No. 7

Lecturer History Practice Test No. 8

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *