PPSC Lecturer Pak Studies Solved MCQs Practice Test No. 6

1- Headquarter of Anjman-e-Hammiat-e-islam was located at?

A). Lahore✔️

B). Karachi

C). Peshawar

D). Aligarh

2- Under vision 2025 program of WAPDA, ‘ Sabakzai Dam’ is being constructed in:

A). Balochistan✔️

B). Northern Areas

C).KPK

D).FATA

3- Pakistan is the sixth most  Populous country in the world and is the second most Populous Muslim country. According to a recent report of United Nations, Pakistan is likely to become world’s fourth populous country by:

A).2025

B).2030

C).2040

D).2050✔️

4- Which forests in Pakistan are facing the danger of extinction?

A). Eucalyptus

B). Pines

C). Junipers✔️

D). No one

5- During the colonial period in India, the ‘ Whitley Commission’ was concerned with:

A). Labour✔️

B). Education

C). Public Health

D). Industry

6- Whom did Sir Charles Napier replace as British Resident of Sindh?

A). Alexander Burnier

B). James outram✔️

C). Sir John karne

D). Sir Eyre coote

7- Who among the following wrote ‘ Unhappy India’?

A).Lal Lajpat Rai✔️

B). Maulana Abdul Kalam Azad

C). Annie Besant

D). Mahatma Gandhi

8- Which one of the following had drafted the fundamental rights resolution at the Karachi session,1931?

A). Jawahar Lal Nehru✔️

B). Acharya Narendra Deo

C). Maulana Abdul Kalam Azad

D). Subhash Chandra Bose

9- Which is the largest territory that was annexed into independent India?

A). Goa

B). Hyderabad✔️

C). Mysore

D). Sikkim

10- ‘ Marvi’ is a folk story of which province?

A).Sindh✔️

B).Thar

C). Seraiki

D). Thai

11- Baghalchur area of Dera Ghazi khan is famous for which important metal?

A). Salt

B). Uranium✔️

C). Heavy water

D). Sodium

12- Who in 1914 started a newspaper in English named ‘ New India’?

A).Col.H.S.Alcott

B). Madame H.P

C). Annie Besant✔️

D). None of these

13- Which one of the following sultans established diplomatic relations with China?

A). Balban

B). Jalal- ud- Din Khilji

C). Muhammad bin Tughlaq✔️

D).None of these

14- Punjab Govt. installing coal project of 6600 megawatt with help of China at?

A). Gadani Baluchistan✔️

B).Tharparkar sindh

C).Bahawalpur

D). None of these

15- The only film on Quaid” Jinnah” was produced by?

A). Habib jalib

B). Jamil Dehlvi✔️

C).  Shorash Kashmiri

D).Faiz Ahmad Faiz

16- Who was the founder of Ghadar party in USA?

A).Raja Mahendra pratap

B). Lala Hardyal✔️

C). Abdul Kalam Azad

D).None of these

17- Basic Democracy system in Pakistan was introduced by:

A). Gen Zia -ul- Haq

B). Z.A. Bhutto

C). Gen .Ayub khan✔️

D).None of these

18- In which province ‘ All India Muslim League’ got maximum seats in 1937 Elections?

A).UP

B). Punjab

C). Sindh

D). Bengal✔️

19- In recent past Pakistani film actor Fawad khan worked in which Indian movie?

A).Here Ranjha

B). Khoobsorat✔️

C). Lawaris

D). Molar

20- Arfa karim Randhawa, who became the world’s youngest Microsoft certified professional died on January 14, 2012 at age of:

A).14

B).15

C).16✔️

D).17

21- The postage stamp is depicting image of late Arfa is issued on 2February 2012 and carrying cash value of Rs:

A).Rs:5

B).Rs:8✔️

C).Rs:20

D).Rs50

22- Quaid-i-Azam joined Muslim League on the request of:

A).Sir Syed Ahmed khan

B). Allama Iqbal

C). Maulana Muhhamad Ali johar✔️

D). Liaquat Ali khan

23- Which kind of system of Government was introduced in 1973 constitution?

A). Parliamentary✔️

B). Presidential

C). Basic Democracy

D). Autonomous

24- Who is the founder of All India Muslim League?

A).Sir Zafar ullah khan

B). Sardar Abdul Nashtar

C). Nawab saleem ullah khan✔️

D).None of these

25- Harappa is located in sahiwal and  Bhambhore city is located in:

A). Sukkur

B). Larkana

C). Thatha✔️

D).Shiwal

Useful Links:

Pak Studies Online Tests

One Paper Online Tests

Leave a comment

Your email address will not be published.