PPSC Lecturer of English Practice Test MCQs

1). To get into a scrape:

(a). To get into a muddle

(b). To find oneself in an awkward predicament

(c). To get into irritating circumstances

(d). To be trapped in a conspiracy

2). To fly off the handle:

(a). To takeoff

(b). To be indifferent

(c). To dislocate

(d). To lose one’s temper

3). To read between the lines:

(a). To concentrate

(b). To read carefully

(c). To suspect

(d).. To grasp the hidden meaning

4). To blaze trail:

(a). To set on fire

(b). To be annoyed

(c). To vehemently oppose

(d). To initiate work in a movement

5). To be lost in the cloud:

(a). To meet with one’s death

(b). To be perplexed

(c). To be concealed from view

(d). To revive old memories

6). To flog a dead horse:

(a). To act in a foolish way

(b). To waste one’s efforts

(c). To revive interest in an old subject

(d). To revive old memories

7). Hush money:

(a). Money overdue

(b). Easy money

(c). Money earned by wrong means

(d). Bribe paid to secure silence

8). To pay one back in the same coin:

(a). To provoke a person to quarrel

(b). To offer another polite attention

(c). To retaliate

(d). To give a word of encourage-ment or praise to another

9). A tall order:

(a). A task difficult to perform

(b). A big problem

(c). A royal summon

(d). A big demand

10). To draw a bead upon:

(a). To make prayers

(b). To cause hindrance in work

(c). To-count the benefits

(d). To take aim at

11). To turn the tables:

(a). To defeat

(b). To oppose

(c). To create chaos

(d). To change the sorry scheme

(e) To change completely the position of disadvantage

12). To keep the ball rolling:

(a). To earn more and more

(b). To work constantly

(c). To keep the conversation going

(d). To make the best use of

13). All and sundry:

(a). Greater share

(b). All of a sudden

(c). Completion of work

(d). Everyone without distinction

14). To worship the rising sun:

(a). To honour a man who is coming into office

(b). To honour the promising people

(c). To indulge in flattery

(d). To welcome the coming events

15). To disabuse one’s mind:

(a). To conceal something

(b). To remove a misapprehension

(c).. To banish from one’s mind a thought

(d). To proceed cautiously so as to avoid risks and dangers

16). A storm in a teacup:

(a). Unexpected event

(b). A danger signal

(c). Much excitement over something trivia

(d). A great noise

17). To play fast and loose:

(a). To beguile others

(b). To be winning sometimes and losing at other times

(c). To play with someone’s feelings

(d). To play tricks

18). To tempt providence:

(a). To invite punishment

(b). To achieve a fortune

(c). To take reckless risks

(d). To have God’s favour

19). To haul over the coals:

(a). To put hand in a wrong task

(b). To throw into the fire

(c). To put to task

(d). To say the wrong words

20). To put the cart before the horse:

(a). To offer a person what he cannot eat

(b). To force a person to do something

(c). To raise obstacles

(d). To reverse the natural order of things

21). To accept the Gauntlet:

(a). To accept defeat

(b). To accept a challenge

(c). To suffer humiliation

(d). To accept an honour

22). To give currency:

(a). To bestow importance

(b). To misinterpret

(c). To make publicly known

(d). To originate

23). French leave:

(a). Long absence

(b). Leave on the pretext of illness

(c). Casual leave

(d). Absence without permission

24). Castles in the air:

(a). Romantic designs

(b). Perfect plans

(c). Ideal projects

(d). Fanciful schernes

(e) Visionary projects

25). To have brush with:

(a). To start painting

(b). To have good and pleasing terms

(c). To be impressed

(d). To have a slight encounter

26). To lose face:

(a). To look angry

(b). To be humiliated

(c). To be helpless

(d). To look vacant

27). To turn the other cheek:

(a). To sulk and suffer

(b). To respond to violence with violence

(c). To respond to violence with non-violence

(d). To be indifferent to peace overtures

28). To pull one’s socks up:

(a). To prepare

(b). To try hard

(c). To get ready

(d). To depart

29). To bite one’s lips:

(a). To be angry

(b). To feel sorry

(c). To have doubt

(d). To laugh at others

30). Within An Ace of:

(a). Within one’s reach

(b). Very near

(c). Within the hitting range

(d). Narrowly

31). Dog in the manger:

(a). An undersized bull almost the shape of a dog

(b). A dog that has no kennel of its own

(c). A person who puts himself in difficulties on account of other people

(d). A person who prevents others from enjoying something useless to himself

32). To blow hot and cold:

(a). Changing weather

(b). To be untrustworthy

(c). To be inconsistent

(d). To be rich and poor frequently

33). To set the people by ears:

(a). To box the people

(b). To insult and disgrace the people

(c). To punish heavily

(d). To excite people to a quarrel

34). To give chapter and verse for a thing:

(a). To produce the proof of something

(b). To eulogize the qualities of a thing

(c). To make publicity of a thing

(d). To attach artificial value to a thing

35). To beggars’ description:

(a). A poor statement

(b). To describe things without care

(c).. Beyond one’s power to describe adequately

(d). None of these

36). To plough the sands:

(a). To work hard to achieve one’s aim

(b). To afford hope or ground for expecting a good result

(c). To busy oneself in a way which cannot lead to any profitable result

(d). To advance one’s position in life

37). Foar in the mouth:

(a). Bitten by a snake

(b). To reveal the secret

(c). To be furious

(d). To be in the extreme hatred

38). To take umbrage:

(a). To feel depressed

(b). To be offended

(c). To be satisfied

(d). To be pleased

39). Something up one’s sleeve:

(a). A grand idea

(b). A secret plan

(c). A profitable plan

(d). Something important

40). Adam’s ale:

(a). Grace

(b). Pleasure

(c). Water

(d). Wine

41). To draw the long bow:

(a). To over-estimate oneself

(b). To put up high demands

(c). To demand a very high price

(d). To make an exaggerated statement

42). To hit the jackpot:

(a). To gamble

(b). To make money unexpectedly

(c). To inherit money

(d). To become bankrupt

43). Tall order:

(a). Simple

(b). Difficult

(c). Customary

(d).. To much

44). To drink like a fish:

(a). To drink little

(b). To drink alone

(c). To be a drunkard

(d). To drink in the company of others

45). To fight to the bitter end:

(a). To fight with poison-tipped arrows

(b). To fight to the last point of enemy position

(c). To die fighting

(d). To carry on a contest regardless of

46). To give a false colouring:

(a). To misrepresent

(b). To submit the false report

(c). To be dishonest

(d). To conceal the facts

47). A red letter day:

(a). An important day

(b). An auspicious day

(c). A dangerous day

(d). An unimportant day

48). Queer somebody’s pitch:

(a). Upset one’s plan

(b). Reprimand him

(c). Check him

(d).. Work him up

49). To make the grade:

(a). To fail in a task

(b). To get good marks in an examination

(c). To come out successful

(d). To make good one’s previous loss

50). To be up and doing:

(a). To recover from illness

(b). To be actively engaged

(c). To progress satisfactorily

(d). To be expressive and explicit

Leave a comment

Your email address will not be published.