Pak Studies Past Papers Solved MCQs Practice Test No. 3

1- According to which Article of the constitution envisage that any attempt to abrogate the constitution through unconstitutional means will amount to High treason?

A). Article 2 of the constitution 1973

B). Article 4 of the constitution 1973

C). Article 6 of the constitution 1973✔️

D).None of these

2- Liaquat Ali khan was born on 1 October 1895 in the famous town:

A). Jhansi

B). Lucknow

C).Karnal✔️

D). None of these

3- Which city is the oldest in Pakistan?

A). Rawalpindi

B). Karachi

C). Multan✔️

D). Lahore

4- Which king was the first to use rockets in warfare?

A). Haider Ali

B).Tipu Sultan✔️

C). Jahangir

D).Shah jahan

5- Who is the famous for his betrayal with Tipu Sultan in the fourth Anglo – Mysore war?

A). Muhammad shah

B). Mir Jafar

C). Mir Sadiq✔️

D). None of these

6- Which art was pationized by Jahangir?

A). Sculpture

B). Painting✔️

C). Music

D).None of these

7- In which year did Queen Victoria become Empress of India?

A).1877✔️

B).1867

C).1857

D).1847

8- Communal electorate in India was introduced through which of the following act?

A).1909 Act✔️

B).1919 Act

C).1935 Act

D). None of these

9- Where the complete Buddhist monastery in Pakistan is found?

A).Takht-i- Bahi✔️

B).Hangu

C).Dost

D).None of these

10- What was the real name of Schal Sarmast?

A).Mast Tawakli

B). Abdul Wahab✔️

C).Shams Wahab

D).None of these

11- In which year was India’s capital shifted from Calcutta to Delhi:

A).1935

B).1900

C).1911✔️

D).1929

12- Who was the viceroy of India at the time of partition of Bangal?

A).Lord Elgin

B). Lord Curzon✔️

C). Lord Minto

D).Lord Hardinge

13- The constitution of Muslim League, known as the:

A). Green Book✔️

B). Yellow Book

C). Red Book

D). Blue Book

14- Who wrote the constitution of the Muslim League?

A). Maulana Muhhamad Ali johar✔️

B).Mr. Syed Ali

C).Sir Syed Ahmed khan

D).None of these

15- Who started “Home Rule Movement”?

A).A.B Rajput

B).M.A Jinnah

C).Mrs.Annie Besant✔️

D). None of these

16- Who of the following was associated with the throwing of the bomb in the central council?

A). Bhagat singh✔️

B).Vir Savarkar

C). Sardar Ajit Singh

D). None of these

17- Who called British economic policy as “Colonial Economy”?

A). Mahatma Ghandi

B). Jawahar Lal Nehru

C).M.A Jinnah

D).Madan Mohan Malaviya✔️

18- The secretary of state for India during the British rule was:

A).An official who worked as the secretary to the viceroy of India

B).A secretary level official  appointed in each presidency of India

C).A British minister given full control over the government of India✔️

D).None of these

19- When Alexander the Great arrived at Taxila?

A).316 BC

B).322 BC

C).306 BC

D).326 BC✔️

20- What term did Montague use for the policy adopted by the British check the crimes committed by the revolutionaries?

A).Uanquish and rule

B). Brutal suppression and concession

C). Blended Repression✔️

D).None of these

21- Who was the viceroy of British India when the Indian national Congress was started?

A). Lord Ripon

B). Lord Dufferin✔️

C). Lord Mayo

D). Lord Hastings

22- The Mughal emperor Shah jahan shifted his capital from Agra to Delhi in the year of:

A).1647✔️

B).1637

C).1633

D).1631

23- Which country is the largest CNG consumer of Asia and second largest CNG consumer in world?

A). Russia

B).China

C). Japan

D). Pakistan✔️

24- Who introduced the “Doctrine of Lapse”?

A). Lord Dalhousie✔️

B). Lord Dufferin

C). Lord Amber

D). Lord Auckland

25- Which state was the first to be annexed on the basis of the Doctrine of Lapse?

A). Nagpur

B). Jaitpur

C). Satara✔️

D). None of these

Useful Links:

Pak Studies Online Tests

One Paper Online Tests

Leave a comment

Your email address will not be published.