Headmaster/Deputy Headmaster Past Paper of 2016 – B MCQs

(1). Test item is very difficult when value of facility index is less then:

(a). 30 to 70%

(b). 70%

(c). 30%

(d). none of these

(2). As school manager interpersonal role means:

(a). Figurehead, leader, liaison

(b). Monitor, disseminator, spokesperson

(c). Entrepreneur, disturbance handler

(d). All the above

(3). Three R’s of punishment are:

(a). revenge, reward, retaliate

(b). Reward respectful reload

(c). Resentment, revenge, retreat

(d). Respond, revenge, retreat…

(4). How many hours are ahead of Greenwich Mean Time in Pakistan’s standard time:

(a). 2 hours

(b). 3 hours

(c). 4 hours

(d). 5 hours

(5).Name of the capital of democratic People’s Republic of Korea:

(a). Seoul

(b). Pyongyang

(c).  Yangon

(d). Phnom penh

(6). Who was the first chief minister of Punjab after independence:

(a). Iftikhar Hussain khan Mamdot

(b). Khizr Hayat Tiwana

(c). Malik Feroz Khan Noon

(d). Mian Mumtaz Daultana

(7). Fill in the blank, the warrior was pleased…… his new sword:

(a). With

(b). By

(c). At

(d). From

(8). Regardless of careful planning and a teacher’s overall effectiveness as a manager, some students in every class room are bound to be disruptive effective teacher should:

(a). Spend as much time as possible to determine the underlying cause of the behavior

(b). Focus on the misbehavior itself and find ways to change it quickly and precisely

(c). Isolate those students so their misbehavior is not rewarded

(d). Please these students with better behaved students to encourage peer influence

(9). How many knowledge is gained through the sense of seeing?

(a). 75%

(b). 13%

(c). 6%

(d). 3%

(10). The world’s largest internet engine is:

(a). Yahoo

(b). Gigablast

(c). Google

(d). MSN search

(11). Progressivist teacher puts more emphasis is:

(a).  Abstract ideas

(b). Practical education

(c). Theoretical concept

(d). Methods

(12). Which article in the 1973 constitution deals with Jammu and Kashmir:

(a). 230

(b). 240

(c). 245

(d). 257

(13). The first Muslim country to recognized china in 1950 was:

(a). Iraq

(b). Iran

(c). Libya

(d). Pakistan

(14). For the final step in a calculation, Ahmad accidentally divided by 1000, instead of multiplying by 1000. What should he do to his incorrect answer to correct it?

(a). Multiply by 1000

 (b). Multiply by 100,000

 (c). Multiply by 100,000

 (d). Square it

(15).The most important element of an education system is:

(a). Examination system

(b). Aims of education

(c). Educational planning 

(d). Teaching strategy

(16). A collection of computer that are connected together is called:

(a). Meeting

(b). Network

(c). Team

(d). Group

(17). One way of recognizing socio metric data which can help the teacher organize classroom group:

(a). Sociology

(b). Sociogram

(c).  Performance based assessment

(d). Peer evaluation

(18). Who is the leader of the house in the Senate:

(a). Raza Rabani

(b). Muhammad Ishaq Dar

(c). Mushahidullah Khan

(d).  Raja Zafar ul Haq

(19). Duration of lesson in macro lesson plans is:

(a). 5-10 minutes

(b). 0-20 minutes

(c). 20-30 minutes

(d). 35-45 minutes

20). Mr. Ahmad conducts an activity with his social studies class that involves students volunteering in the community:

This is a good example of

(a). Character education

(b). Value clarification

(c). Cognitive moral education

(d). Service learning

(21). Which type of research provides the strongest evidence of existence of cause and effect relationships:

(a). Non experimental research

(b). Experimental research

(c). Mixed method research

(d). Quasi research

(22). The shortest day is:

(a). 25 December

(b). 22 December

(c). 15 June

(d). 22 June

(23). Research in which the researcher uses the qualitative paradigm for one phase and the quantitative paradigm for another phase is known as:

(a). Mixed research

(b). Action research

(c). Basic research

(d). Quantitative research

(24). Table of specification helps in:

(a). Test construction

(b). Test administration

(c). Test scoring

(d). All of these

(25). Institutional planning should be based on:

(a). Aims, needs and resources

(b). Time table

(c). Administration

(d). Only needs

(26). The proponent of the cognitive theory of teaching is:

(a). N. L Gage

(b). Shiv Kumar Mitra

(c). B.F Skiner

(d). Jean Piaget

(27). Difficulty value of less than 0.20 means:

(a).  Item is too easy

(b). Item is too difficult

(c). Item is too acceptable

(d). Item is too moderate

(28). which of the following can best be describes as a categorical variable:

(a). Age

(b). Religion

(c). Grade point average

(d). Annual income

(29). Who is the prime minister of Malaysia?

(a). Najib Tun Razzak

(b). Abdullah Badawi

(c). Anwar Ibrahim

(d). Mahathir Muhammad

(30). Which of the following is HOT an informal assessment:

(a). Assignment

(b). Observation

(c). Rating scales

(d). Discussion

(31). What is the meaning of the idiom of the first water:

(a). In the secret manner

(b). Of the highest quality

(c). Very neat and clean

(d). Close friendly terms

(32). Students are passive in:

(a). Project method

(b). Discovery method

(c). Lecture method

(d). Inquiry method

(33). All transactions should be entered in which register:

(a). Fee

(b). Cash

(c). Funds

(d). With drawl

(34). Goals are set at:

(a). Classroom level

(b). National level

(c). Subject level

(d). School level

(35).Ban-ki-moon is the:

(a). President Security Council

(b). PM of Japan

(c). Secretary General UNO

(d). President of republic of Korea

(36). Effective change is the result of:

(a). Altering mindsets 

(b). Harnessing motivation

(c). Shaping behavior

(d). all of these

(37). In today’s classroom management, the teacher is best viewed as:

(a). Guide

(b). Leader

(c). Dictator

(d). Director

(38). For a good communication…… … is required:

(a). Clarity of thoughts

(b). Speaking with a pause

(c). Speaking in a mild tone

(d). all of these’

(39). A quantitative description of experienced data is……. a measurement:

(a). Simply

(b). Particularly

(c). Individually

(d). None of these

(40). Identify the correct spelling:

(a). Parmanent

(b).  Permanent

(c).  Permanat

(d). Parmanunt

(41). Objective type questions have an advantage over essay typed because such questions are:

(a). Easy to prepare

(b). Easy to solve

(c). Easy to mark

(d). None of these

(42). The Kothari commission Report on education was entitled as:

(a). Educational and national development

(b). Learning to be

(c). Diversification of education

(d). Education for all

(43). A student who is disruptive in the class should:

(a). Be sent out immediately

(b). Be dealt with individually, quietly and quickly in the classroom

(c). Be humiliated

(d). Just be ignored in the hope they go away

(44). The degree to which inferences can legitimately be made from the operationalization in your research is:

(a). Constructed validity

(b). Differentiability

(c). Objectivity

(d). Reliability

(45). Conflict that hinders group performance:

(a). Task conflict

(b). Relationship conflict

(c). Dysfunctional Conflict

(d). Process conflict

(46). Discrimination power of an item is acceptable when its value ranges from:

(a). 0.30 – 1

(b). 1

(c). 0.30

(d).  None of these

(47). Lots of conflicts seen in the members of the group is seen in:

(a).  Forming stage

(b). Storming stage

(c). Norming stage

(d). Performing stage

(48). Which device is required for internet connection?

(a). CD Driver

(b). Modem

(c). Mouse

(d). NIC card

(49). The extent to which the assessment served its intended purpose:

(a). Constructive validity

(b). Face validity

(c). Content validity

(d). All of these

(50). Gestapo was the secret police of:

(a). U.S.A

(b). Russia

(c). Germany

(d). Japan

51). Through the educational process, an individual is stimulated to think, to appreciate, and to:

(a). Educate

(b). Behave

(c). Act

(d). Train

52). Which from the following is not a formal assessment?

(a). Assignment

(b). Paper

(c). Quiz

(d). Discussion

53). The hypothesis underlying team teaching is:

(a). Teachers feel bore while work alone

(b). Teachers are not competent

(c). The best teachers in schools are shared by more students

(d). The single teacher cannot control the class

54). Pedagogy is concerned with:

(a). Aims

(b). Content

(c). Teaching methods

(d). Evaluation

55). According to Education policy, the free and universal education up to class 10 will be provided by:

(a). 2020

(b). 2021

(c). 2023

(d). 2025

56). The most important component of lesson plan is?

(a). Curriculum evaluation

(b). Objectives

(c). I.Q

(d). Educational institution

57). The investment of a teacher’s physical’ cognitive and emotional energies into job performance, is:

(a). Job Engagement

(b). Job Enrichment

(c). Job Enlargement

(d). Job Rotation

58). Those working together to complete a specific job or task in an informal setting without any hierarchical boundaries:

(a). Command Group

(b). interest Group

(c). Task Group

(d). Griend Group

59). The power a person receives as a result of his or her position in the formal hierarchy of a School:

(a). Coercive power

(b). Reward power

(c). Legitimate power

(d). Expert power

60). Intelligence tests are example of:

(a). Achievement tests  

(b). Aptitude tests

(c). High – Stakes tests

(d). Norm-referenced tests

61). 25 students took a test and 4 of them failed. What percent of them passed the test?

(a). 75%

(b). 80%

(c). 82%

(d). 84%

62). The teacher notices that Mahnoor can solve a program with help of her peer guidance. This guidance is called:

(a). Assisted Performance

(b). The zone of proximal development

(c). Preoperational thinking

(d). Lateralization

63). To break information into parts and to examine the information is called:

(a). Analyzing

(b). Evaluating

(c). synthesizing

(d). Originating

64). The curriculum will be child centered if teacher is?

(a). Realist

(b). Perennialist

(c). Progressivist

(d). Essentialist

 65). Coordinating, stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of:

(a). Administration  

(b). Inspection

(c). Supervision

(d). Management

66). Micro teaching is a:

(a). Teacher method

(b). Teaching training techniques

(c). Motivational technique

(d). None of these

67). The number of domains in taxonomies of educational objective is called:

(a). Two

(b). Three

(c). Five

(d). Six

68). A field of study that investigates the impact that individual, groups, an structure have on behavior within organizations, for the purpose of applying such knowledge towards improving an organization’s effectiveness:

(a). Organizational Climate

(b). Organizational Structure

(c). Organizational Culture

(d). Organizational Behavior

69). What are the primary colours?

(a). Blue, Green, Yellow

(b). Yellow, Red, Blue

(c). Red, Blue, Green

(d). Red, Blue, Orange

70). Ms. Asma teaches third grade. Which period of development is likely to be of most interest to her?

(a). Infancy

(b). Early childhood

(c). Middle childhood and late childhood

(d). Adolescence

71). Constructs related to modification or predication is …….. part of Bloom’s Taxonomy:

(a). Application

(b). Synthesis

(c). Evaluation

(d). Analysis

72). Which of the following is an example of a biological process that might be studied by an educational psychologist:

(a). The development of social relationship

(b). The changes in children’s motor skills

(c). The changes in the ability of the children to think logically

(d). The influence of parental nurturing on children’s tendency to be aggressive

73). Mr. Kamran’s students are working vey well together in groups on a cooperative project. The bell will ring in five minutes. How could Mr. Kamran best use cuing to let the student know that they need to wrap thing up:

(a). Loudly tell the student to get back to their seats

(b). Ring a bell softly alerting student of the time

(c). Tell one student in each group to alert the others that class is about to end

(d). all of these

74). Which of the following questions is most likely to get students to reflect on their purpose?

(a). What can you do to get good grades?

(b). What’s most important to you in your life?

(c). How can you set better short-term goals?

(d). How can you organize your life better to find more time to study?

75). Which from the following is not a formal assessment?  

(a). Interview

(b). Observation

(c). Project

(d). Quizzes

76). (31/10) x (3/10) + (7/5) / 20 = ?

(a). 0

(b). 1

(c). 10

(d). 100

77). Epistemology is the branch of philosophy concerned with the theory of:

(a). Education

(b). Learning

(c). Knowledge

(d). Philosophy of education

78). “Spare the rod, spoil the child.” This assumption is related to that type of discipline which has been advocated:

(a). By naturalist philosophy

(b). By pragmatist philosophy

(c). in Victorian Era

(d). In Democratic Era

79). Supply type test items are:

(a). True / False

(b). Matching items

(c). Multiple Choice items

(d). Completion items

80). Name the SAARC Member country which is still ruled by a Monarch?

(a). Nepal

(b). Bhutan

(c). Maldives

(d). None of these

81).

(a). 13

(b). 17

(c). 19

(d). 21

82). The ability to select organize, integrate and evaluate ideas is demonstrated by?

(a). Restricted Response Questions  

(b). Extended Response Questions

(c). Matching items

(d). M.C.Q items

83). Knowledge of child psychology is a must for a primary teacher. That is because:

(a). It helps in marking children disciplined

(b). The examination result is improved

(c). It becomes a convenient mode for motivating children

(d). It helps the teacher in understanding the behavior of children

84). When were Hiroshima and Nagasaki hit by atom bombs?

(a). August 1945

(b). June 1945

(c). April 1944

(d). None of these

85).Which of the following orders is recommended in the flowchart of the development of a research idea?

(a). Research topic, research problem, research purpose, research question, hypothesis

(b). Research topic, research purpose, research problem, research question, hypothesis

(c). Hypothesis, Research topic, research problem, research purpose, research question

(d). Research topic, hypothesis, research problem, research question, research purpose

86). Test item is acceptable when it faculty index / difficulty level ranges from?

(a). 30-70%

(b). 70%

(c). 30%

(d). None of these

87).The ability to select organize, integrate and evaluate ideas is demonstrated by:

(a). Restricted Response Question  

(b). Extended Response Question

(c). Matching Items

(d). Multiple

88). According to ………….., experimental knowledge is real?

(a).Perennialism 

(b). Essentialism

(c). Progressivism

(d). Re-constructionism

89). Which of the following Internet Search Engine was founded by Larry Page and Sergey Brin?

(a). Yahoo

(b). You Tube

(c). MSN

(d). Google

90). Baglihar Dam is being constructed by:

(a). Pakistan on Indus in Northern Areas

(b). India on Jhelum in Indian occupied Kashmir

(c). India on Neelum in Kashmir valley

(d). India on Chenab in Indian occupied Kashmir

91). Heuristic means:

(a). To investigate

(b). To show

(c). To do

(d). To act

92). Alternative response item is:

(a). Single True / False

(b). Multiple True / False

(c). Multiple Correct Response

(d). All of these

93). The question “Will the shy who never speaks turn into a quiet child, shy adult or will the child become sociable, talkative person?”  is concerned with which developmental issue?

(a). Maturation

(b). Continuity and discontinuity

(c). Cultural universals versus cultural relativism 

(d). Nature and nurture

94). Instruction medium (pedagogy) affects the absence and escape from class teaching:

(a). Agreed

(b). indefinite

(c). Disagreed

(d). None of these

95). Kuder Richardson method is used to estimate?

(a). Reliability

(b). Validity

(c). Objectivity

(d). Usability

96).When did USSR withdraw from Afghanistan?

(a). 1980

(b). 1982

(c). 1985

(d). 1989

Useful Links:

PPSC FPSC Online Test of Headmaster Headmistress

Leave a comment

Your email address will not be published.