Biochemistry Solved MCQ Practice Test No. 1

1). A drug which prevents uric acid synthesisby inhibiting the enzyme xanthine oxidase is:

(A). Aspirin

(B). Allopurinol ✔️

(C). Colchicine

(D). Probenecid

2). Which of the following is required for crystallization and storage of the hormone insulin?

(A). Mn++

(B). Mg++

(C). Ca++

(D). Zn++ ✔️

3). Oxidation of which substance in the body yields the most calories:

(A). Glucose

(B). Glycogen

(C). Protein

(D). Lipids ✔️

4). Milk is deficient in which vitamins?

(A). Vitamin C ✔️

(B). Vitamin A

(C). Vitamin B2

(D). Vitamin K

5). Milk is deficient of which mineral?

(A). Phosphorus

(B). Sodium

(C). Iron ✔️

(D). Potassium

6). Synthesis of prostaglandinsis is inhibited by:

(A). Aspirin ✔️

(B). Arsenic

(C). Fluoride

(D). Cyanide

7). HDL is synthesized and secreted from:

(A). Pancreas

(B). Liver ✔️

(C). Kidney

(D). Muscle

8). Which are the cholesterol esters that enter cells through the receptor-mediated endocytosis of lipoproteins hydrolyzed?

(A). Endoplasmin reticulum

(B). Lysosomes ✔️

(C). Plasma membrane receptor

(D). Mitochondria

9). Which of the following phospholipids is localized to a greater extent in the outer leaflet of the membrane lipid bilayer?

(A). Choline phosphoglycerides ✔️

(B). Ethanolamine phosphoglycerides

(C). Inositol phosphoglycerides

(D). Serine phosphoglycerides

10). All the following processes occur rapidly in the membrane lipid bilayer except:

(A). Flexing of fatty acyl chains

(B). Lateral diffusion of phospholipids

(C).Transbilayer diffusion of phospholipids ✔️

(D). Rotation of phospholipids around their long axes

11). Which of the following statement is correct about membrane cholesterol?

(A). The hydroxyl group is located near the centre of the lipid layer

(B). Most of the cholesterol is in the form of a cholesterol ester

(C). The steroid nucleus form forms a rigid, planar Structure ✔️

  1. D) The hydrocarbon chain of cholesterol projects into the extracellular fluid

12). Which one is the heaviest particulate component of the cell?

(A). Nucleus ✔️

(B). Mitochondria

(C). Cytoplasm

(D). Golgi apparatus

13). Which one is the largest particulate of the cytoplasm?

(A). Lysosomes

(B). Mitochondria ✔️

(C). Golgi apparatus

(D). Entoplasmic reticulum

14). The degradative Processess are categorized under the heading of:

(A). Anabolism

(B). Catabolism✔️

(C). Metabolism

(D). None of the above

15). The exchange of material takes place:

(A). Only by diffusion

(B). Only by active transport

(C). Only by pinocytosis

(D). All of these ✔️

16). The average pH of Urine is:

(A). 7.0

(B). 6.0 ✔️

(C).8.0

(D). 0.0

17). The pH of blood is 7.4 when the ratio between H2CO3 and NaHCO3 is:

(A). 1 : 10

(B). 1 : 20 ✔️

(C). 1 : 25

(D). 1 : 30

18). The phenomenon of osmosis is opposite to that of:

(A). Diffusion ✔️

(B). Effusion

(C). Affusion

(D). Coagulation

19). The surface tension in intestinal lumen between fat droplets and aqueous medium is decreased by:

(A). Bile Salts ✔️

(B). Bile acids

(C). Conc. H2SO4

(D). Acetic acid

20). Which of the following is located in the mitochondria?

(A). Cytochrome oxidase

(B). Succinate dehydrogenase

(C). Dihydrolipoyl dehydrogenase

(D). All of these ✔️

21). The most active site of protein synthesis is the:

(A). Nucleus

(B). Ribosome ✔️

(C). Mitochondrion

(D). Cell sap

22). The fatty acids can be transported into and out of mitochondria through:

(A). Active transport

(B). Facilitated transfer ✔️

(C). Non-facilitated transfer

(D). None of these

23). Mitochondrial DNA is:

(A). Circular double stranded ✔️

(B). Circular single stranded

(C). Linear double helix

(D). None of these

24). The absorption of intact protein from the gut in the foetal and newborn animals takes place by:

(A). Pinocytosis ✔️

(B). Passive diffusion

(C). Simple diffusion

(D). Active transport

25). The cellular organelles called “suicide bags” are:

(A). Lysosomes ✔️

(B). Ribosomes

(C). Nucleolus

(D). Golgi’s bodies

Lecturer all subjects Online Tests

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *